Quantcast
Channel: Hageåse
Viewing all 118 articles
Browse latest View live

DET E NO LITT TIDLIG....vent litt, vinter!

$
0
0
Nå syter jeg bare på egne vegne, der vi "dansa" oss oppover gata og videre på turveien i dag. Full sol og bare velstand, egentlig. Det skal ikke mere til enn en liten minusgrad om natta før man får et litt spesielt ganglag på de skyggefulle stedene på veien, og blikket ser ned hele tida - der kan jeg gå, der ser det glatt ut, oops - nedoverbakke dekt av det tynne snelaget som kom i går. Når du kommer velberga hjem, kjennes det i diverse muskler at noen andre muskler har stramma seg. Men man er jo i bra form, så det tåler vi!





Vet jo så inderlig vel at rundt om i landet er det både masse sne, glattere veier, kaldere luft....så jeg burde ikke klage. Men det er litt for tidlig her ute i havgapet, der hagen er grønn og fin ennå, med lyngblomster og forvirra rhododendron, roser som ennå er røde og alunrot i vakre farger.
Er stort sett ferdig med hage-
arbeidet, og drivhuset er drivende fullt av pelargonia i blomst, nedklipt blodbeger (tåler den en vinterlagring til?), agaphantus, noen chilifrukter og visnende fikenblader. 



OG en nydelig blomst på engletrompetplanten
 som jeg fikk som avlegger i fjor. Tenk at den kom i blomst i år- sent men godt! Dufter deilig!

 En fin dag i november skal drivhuset vaskes, og kompostbingen skal tømmes, slik at jeg får jord til å legge på rosene. Den nye kjøkkenhagen begynner å ta form, gleder meg til den!
Sola er på vei mot venstre, og vi kan ane de fine solnedgangene vi har om vinteren. 
Blåmeisen har vært på vinduet og pikka på ruta, hei - tid for foring nå! Blir nok snart, skjønne, lille venn - jeg har kjøpt inn godsaker. Svarttrosten har nytt godt av at dammen har vært overfylt av vann, da kan han lauge seg skikkelig. Artig å se på, ikke redd for kaldt vann, den karen :-)
Vet ikke om dette blir siste hagebloggen for i år - får se etterhvert om trangen til å skrive og beskrive blir for stor utover, vi får vel se. Er spent på denne vinteren, etter det spesielle været vi har hatt ellers i år. Vips så er det jul, og solsnu og greier - god vinter dere, i sne og ikke sne.




ØNSKER HAGEFOLKET EI BLOMSTRENDE JUL...mens snøen daler ned i skjul

$
0
0
Kom en liten eling i den tida da dagslyset kom på, men det resulterte bare i litt slaps på veien, ikke en minusgrad....Sykla på butikken i småsko - og det er ikke vanlig på denne tida, selv her på kysten hvor vi er vant til grønn vinter.
Vinteren hittil har vært enestående, så juleroser og lyng har fått stå i fred for vind og sne.
Måtte ta bilde av julerosa til Edel, ei venninne - den viser til fulle hvor godt det går an å plante ut de julerosene vi kjøper for å ha inne i jula. Mine er ikke så frodige, men de blomstrer!
Hagen ser grønn og fin ut med alle bar- og lyngvekstene, og i frøboksen står vårens frodighet og venter på å komme i jorda. Har boltra meg litt til den nye kjøkkenhagen, som jeg håper blir ferdig så tidlig som mulig i vår. Har satt ut en kasse med sånne frø som liker frost og sne på seg...men det kan de bare glemme på denne sida av året. Hva som kommer etter, blir som alltid et spennende kapittel. Huset får mer og mer julepreg, og på vei fra Haugesund til Bud, kjører en bil full av forventningsfulle unger og voksne - som gleder seg til å feire jul hos oss - sne eller ikke sne! 

Ønsker alle hagevenner ei Riktig god Jul og Godt nytt år! Vi sees!

ENNÅ ER DET FEBRUAR.....men våren er kommet til Bud!

$
0
0
I alle fall blomstrer det hagen. Temperaturen er opp til 10 grader, og det er  deilig å tenke på den fine tida vi går i møte. Selvfølgelig kan vi få både kuldegrader og sne ennå - det kan vi gjøre fint lite med.
Etter en periode met halsvondt og skikkelig hoste, er både gubben og jeg friske og i stand til å gå på tur igjen. 
Heldigvis var jeg ikke sengeliggende, så mellom soving, lesing, kryssord og TV og en kjapp handletur (god mat i små porsjoner) - fikk jeg tid til å vaske alle pottene, og begynne med såinga! Nå er jeg ferdig med blomster-såinga, unntatt blomkarse, ringblomster og erteblomster, samt grønnsaker. Purre og grønnkål  skal såes neste uke - de andre litt uti mars. 

Etter såing satte jeg pottene på vaskeromsgulvet med plastlokk over. Hver morgen tar jeg på meg brillene og sjekker pottene. Dusjer hver dag. De som har spirer, tar jeg opp og bærer ned i kjelleren der jeg har vekstlys på døgnet rundt.
Der har de det bra, får litt vann når de er tørre. Etterhvert som de får to nye blader, blir det prikling i hver sin potte - tomater og kosmos en og en, fioler og  noen andre - flere i hver potte. De får fortsatt stå en stund i kjelleren, men en vakker dag bæres de opp i drivhuset. Der har jeg lunk i vekstbenken, slik at de får dagslys og litt varme på beina.Fioler og lobelia spirer veldig villig, her tar jeg bare en "dusk" og setter i ny potte.
Fioler

Lobelia

Sånn har det fungert hos med i mange år, og det rare er at når jeg holder på slik, med jord og frø - så glemmer jeg sår hals og glemmer å hoste, det er bare god medisin!!

Ute blomstrer klosterklokker, gulskjerm, en enkel blåveis, lyng, sneklokker, tidligkrokus, to sorter juleroser, og Wanda-primula.




Det går fint å beskjære busker og trær nå, ellers har jeg is i magen - best å vente, erfaring teller. 
I vårt lange land opptrer våren veldig forskjellig, fra påskeliljer til djup sne - men uansett så er våren på vei. Krykkja er kommet til Bud også!
Godt å blogge litt om vår i februar 2019, håper det blir en fin hagesesong!

EI STUND I DRIVHUSET.....mens sluddet pisker!

$
0
0
Det var sol - og vind da jeg gikk inn i det etterhvert overfylte drivhuset, deilig, tenkte jeg. Men så blei det "mørkt" og regnsluddet piska mot taket. Jeg hadde nok klær på til å jobbe ei stund, og det ble både prikling, hengefjøl og litt flytting hit og dit på plantene. Ikke alle behøver undervarme, som fioler, kosmos og lobelia, så en del av dem flyttes til kaldområdet. Siden vi har hatt en marsmåned med jevnt kaldt vær, masse vind og regn, så har krukkene tatt en del plass, de skal snart ut. Vi må da vel få litt varmere vær snart?
Fant ei bjørk med må grønne blader i skogen, så vi er på rett vei iallefall!

 

Var på gartneriet og kjøpte litt til påskekrukka som skal stå ut på terrassen - fikk så lyst på rosa nyanser, så søte små nelliker og tusenfryd blir bra. Plusser nok på med noen gule Tet a`Tet, siden det er påske, og en lyng.
Forelska meg i ei julerose Double Ellen White også - fint utvalg i juleroser i år!
Eide stauder på Askøy sender når de har tid, og derfra kom det helleborus HGC Ice `N Roses og Conny White med prikker, som kjæler med blodbegerplanta som begynner på sin fjerde sesong! Fikk også med en nydelig primula veris Syren, og en erica carnea Golden Starlet - limefarget/hvit. Har kjøpte flere planter, men de står ute - med akrylduk over. Barrotsplanter skal stå ute når de blir plantet, da utvikler de fortere røtter, har jeg lært. Har også ei blåbærbuske, bjørnebær uten pigger og en lav aronia som jeg har forhåpninger til.






Ellers så ser hortensiaene fine ut, tomatplantene er klare for større potter, agurkene vokser, persillen er frodig og fin og klar for større potter, og de andre småplantene trives godt selv om det er iskaldt ute. Tilogmed fikentreet har masse fruktstander.
Det som skal såes nå i april, er purre, grønnkål, squash, osv...håper kjøkkenhagen blir ferdig i tide.....og Yr lover ei uke uten nedbør og med sol og varmegrader! Og...nå hagler det ....igjen!!! God helg!

EN SOMMERDAG I APRIL...og det regna i hele går!

$
0
0
Det hadde ikke regna i april før igår 20. april - hvor normalt er det? En lang periode med sol, og ekkel frost om natta. Den ga seg før påske, og ga oss tidenes solrike påskeuke. Siste dagen i denne uka, ble den aller varmeste, og da er det bare å begynne med rydding rundt om i bedene. Har mange bed, og prøver å være litt strukturert. Gjør ferdig et og et, gjødsler og rydder vekk rusket. Men imellom finner jeg ut at der kan den planta stå og der den, har en del av slike ventepåplass - planter. Så da blir det planting og vanning innimellom.


Det ser så fint ut med ryddige bed, men om ikke lenge er den svarte jorda dekt av blomstrende planter av mange slag, som beholder blomstring til langt uti oktober. Alltid noe som er i blomst.





Søyleepletreet på terrassen  har knopper, og det er urimelig tidlig, synes jeg!

Det er så mye som spretter nå, vi er ennå i april. Yr melder bare sol og litt skyer... er sjeleglad for den fine regnværsdagen i går. Det var rettnedregn, og stille, måtte bare gå en tur i skogen for å nyte regnet.



Lyngbedet er fantastisk i år, og det fine er at den blomstringa varer fra mars og langt ut på sommeren. Fylt bekkeblom og fargerike lave primula og kuleprimula, kvikker opp bedene, i lag med påskeliljer og lungeurt. 



















drivhuset vokser plantene fort, måtte sett fiolene pluss noen til ut for å herdes, slik at de kan stå utendørs en stund før utplanting. Masse små pelargonia-avleggere vokser fint, erstatning for alle de som ikke tålte å stå uten strøm på i vinter, oppdaga ikke at strømforbindelsen var blitt brutt. Men nå blir det bra!
Fikentreet har over tjue små fiken, det blir mye kos senere i sommer!

Spennende små "juveler" titter fram, og særlig glad ble jeg da den rosa frueskoen spirer med flere skudd! 
Klipper rosene etter hvert som jeg kommer forbi dem, men jeg syns ikke de spirer så godt ennå. Ser ut som kystkvitrosa takker for seg i år, den ser kjempedød ut. Men den skal få en sjanse ei stund til. 
I morgen steller jeg noen nye bed, da er det handledag på Hageland Slætta om kvelden. Kanskje jeg finner noe spennende - skal ihvertfall ha med meg 9 høye (60 cm) alperips til kjøkkenhagen. Spanderer en rad med disse, selv om de koster 190 kr. pr stykk. De må gi ly for vind fort, så da så.
Godt å komme i gang, håper flere og flere kommer i sving snart....tiner fort nordpå nå! God haging!

HUTRENDE INN FRA DRIVHUSET...dette været er ikke kjekt!

$
0
0
Helt fra 1. mai (du skjønne, mild) har det vært isende, hutrende kaldt - med vind som har forsterket effekten av sludd, sne, regn og bittebittelitt sol - bare for å bli i drømmen om sommer ei ørlita stund. Vi fikk for mye Møllers tran i april, da vi trodde sommeren kom tidlig i år.... Visste jo at det ville komme kalde dager, men denne uka har vært fæl for oss hage/planteelskere. Har jo satt ut plantene i drivhuset til lufting, tilogmed dristet med til å plante ut diverse fioler. De tåler det, men de andre står i drivhuset igjen, med potter som blir trangere og trangere. Fortsetter dette været, må jeg til med ompotting, og hvordan jeg da skal få plass der inne...det er spørsmålet.
Nå har ikke Bud fått den verste nedbøren, men det er rart å se fullt utsprungne rhododendroner med sne på seg. De kom så altfor fort i år. Ellers ser det ut til at de fleste plantene klarer seg, er ute og inspiserer når det er litt opphold og ikke så mye vind. i går kunne jeg konstantere at den høye stilken på en meconopsis (som jeg skulle støtte med en pinne, men glemte) den var knekt. Den store knoppen inneholdt en helt nydelig mørk lilla blomst, det er hjerteskjærende! Jeg er neppe alene om å å ha et hjerte som brister over slikt. 
Lyngbedet og rhododendron er derimot i storform, og diverse løkvekster og primula koser seg visst i kaldværet.


 
Kjøkkenhagen er ferdig, og i drivhuset står purre og salatløk og grønnkål og venter på å bli satt ut.
En tidlig, litt sart rhododendron - men klarer seg bra nå.
Rhod. pemakoense patula


Vakker ukjent lyng, veldig frodig her.

Hvite frittelaria alba

Fylt bekkeblom - caltha palustris Multiplex

Generaal de Wet - kommer igjen og igjen, dufter nydelig
Hadde fire tomatplanter som jeg ikke ville kaste. De ble planta ut i en av kassene, og har stått med agrylduk over seg siden. Regner med at de stryker med, men de får no en sjanse. Hvem kunne vite at det ble vinter igjen! 

Mange, mange har det mye verre enn oss - med mere sne og mange kuldegrader - så jeg ønsker oss snarlig bedre tider for hagehjertet vårt.

GROVÆR, LITT KALDT...og duft av liljekonvall

$
0
0
Holdt på borte ved kjøkkenhagen da ei deilig duft kom mot meg, og jeg skjønte at nå var liljekonvallen i blomst. Har latt den få spre seg under buskene ved enden av hagen, nytter ikke annet, den er veldig til å spre seg, og vanskelig å spa opp. Så den har fått sitt eget rike, og som betaling får jeg masse liljekonvall. Nydelig duft i heimen for tida!




Det har vært kaldt den siste tida, under 10 grader, bortsett fra noen fine, varme dager også. Lite regn, det som kom i natt var kjærkomment! Gresset gror så det rekker, løvetanna er overveldende i år og plantene ser ut til å trives! Spiste laks til middag i dag, med dressing av rømme - og pesto av skvalderkål og løvetannblader! Kjøpt på marked lørdag. Det smakte faktisk kjempegodt, så det går an å spise ugress!






I steinbedet har jeg fått en søt venn, en villtulipan fra italienske fjell - den heter Peppermint Stick - og det ser ut som den liker seg der den står. Har en annen, maken type villtulipan, men den finner jeg ikke noe navn på! Men fin, den også!
Sådde gentiana for mange år siden, men den har aldri villet blomstre, før i år - med en lekker blomst - lykke...helt til en busemann i nærmiljøet halverte den. Det er surt, men sånn er no denne planteverdenen, vet jo at den kan blomstre her!


Adonis brevistyla fikk jeg som frøplante for noen år siden, og den trives godt, kommer tidlig i blomst og blomstrer lenge! 


Det gjør også akeleia flabellata nana - har latt den blå-hvite få så seg litt, og dukker opp hist og her med sine fine blomster.
Ornithogalum umbellatum - fuglestjerne er egentlig en irriterende plante i hagen. Den sprer seg ganske mye, har noen lange, tynne blader i massevis, før blomstene kommer. Jeg fjerner bladene, og etterhvert som blomstene kommer - blir den bare lekker ...når sola skinner. Etter avblomstring napper jeg bare vekk blomstene (og stilkene) - så er den borte til neste gang. Har plassert den på et passende sted.
En nykommer som jeg fikk i gave, er bare så nydelig der den står med sine skinnende hvite blomster - trillium grandiflorum - takk Randi!
Meconopsisene begynner å komme nå, de har ikke likt det været vi har hatt i år, for de blomstrer ikke så mye som vanlig, og noen vil ikke blomstre. Håper det ordner seg til neste år! Men en av de første som kom, som jeg trodde var blå - viser seg å bli lilla med blåskjær, eller omvendt. Nydelig, men litt rart.

Synes også det er litt for tidlig at skogstorkenebb og rødkløver blomstrer nå, det er jo juniblomster. Det er mye som blomstrer tidlig, og jeg vet ikke om jeg liker det. Men kan jo ikke gjøre noe med det.....
Det gror i kjøkkenhagen, og potetene stikker sine grønne spirer opp, i drivhuset er det tomater og agurk på gang - men jeg synes chilien og paprikaen er treg med å sette blomster - kom igjen!
Sånn er det hos meg akkurat nå, ei uke før juni....tar gjerne imot litt mere regn og noen varmegrader til. Ha ei fin grotid!

IKKE HELT SOMMER...og vinden er nater! (fæl)

$
0
0
Det har blåst og blåst, nordsørvest - sterk kuling, mindre sterk kuling og forsyne meg rein nordavind i dag. De stakkars 14 gradene kjentes mye kaldere ut, og det blei lang bukse, ulltrøye og hagehatten trukket godt nedover! Men jeg fikk rydda opp i brukne rosekvister, heldigvis bare fra en høyvokst rugosa i skråninga - som hadde rikelig med greiner igjen. Plantene mine er virkelig tøffe i trynet - de bare la seg med vinden, og retta seg opp helt selv! 
Det er akeleietid, og jeg har adskillige typer som har frødd seg og blitt til noe for seg selv. F.eks. den jeg kaller Aasesin  fiolett, fylt, med hvite kanter - skikkelig stilig. Så er det rufseSara, en hvit /lys blå sak og en annen artig, også den har laga seg selv. 



Den lekre, laksefarga har jeg kanskje sådd en gang, den har både "clematis"blomster, og mer vanlig form.


En storvokst, flott staude er thalictrum aquilegifolium, med luftige flerfargete dusker høyt oppe, veldig fint bladverk også.

Har en sjelden polemonium - flokk - Jakobsstige, kjøpt i Tromsø for ørten år siden, er en av favorittene mine. På grunn av den nydelige blåfargen, den deilige duften og at den holder seg i fin tueform 40-50 cm. Flott å ta inn i vase. 
Den heter polemoniunm himalaianum.
Jeg er veldig glad i geranium, og en av de fineste lave er Ballerina. Her i kjærlig samspill med løytnantshjerte, brunnera Silver Heart og en sedum Elsie Heugh.


Den andre er g. Sirak, bildet viser ikke de livlige rosa fargen den har. Fin rund form som tåler å stå i vind og regn.

Det fins mange forskjellige astrantia eller stjerneskjermer i hagen, a. Roma og a. Midnight Owl er to av nykommerne. Astrantia er en utrolig fin plante å ha i hagen - den vokser i fin tueform, fins i nyanser fra hvitt til mørkeste burgunderrød, noen er høyere enn andre og noen vokser mer spinkelt - de blomstrer lenge, er fine i buketter, og lette å dele etter som de bli for store. Kan det bli bedre?
De to jeg viser er a. Roma, den lyseste, og a. Midnight Owl, mørkest.(Mørkere enn på bildet)

Jeg har en weigela - klokkebusk Korea, som bare blir en knapp halvmeter, perfekt i en hage med liten plass (eller en med veldig mange planter) Den er fin å ta stiklinger av, blir fort små busker som er hardføre i vind og regn. Nydelige blomster og mørke blader
En annen liten busk som jeg elsker, er spirea japonica Magic Carpet. Den er kjempelekker i fargen, småvokst og herdig som bare det. Får mørk rosa blomster senere på sommeren.

Kunne fortsatt med fine blomster som blomstrer akkurat nå. Ser av bilder fra andre deler av landet, helst sør for oss på midten - at plantene blomstrer mye tidligere enn her. Litt glad over at hagen ligge mot vest, slik at vi strekker blomstringen mye lenger. Venter på roser og liljer, andre geraniumer, og en masse andre fine vekster. En stor flokk stær letta fra strengen da jeg kom ut i morges...det er tidlig det...midsommers. Uansett, håper det blir litt varmere utover og flott juli, men først skal siste helga i juni feires med hagetur til Sunnmøre i lag med Molde og omegn hagelag. Bjørg og jeg...fra Hustadvika hagelag, det blir bra!

SOLA SKINNER ...tørt i hagen, men rosene leverer!

$
0
0
Hele hagen leverer, den er fin og blomsterrik, fargeglad og spennende! Jeg vanner krukker og nyplantinger, kjøkkenhagen og i drivhuset. Resten av plantene må desverre klare seg som best de kan. Heldigvis ligger hagen vestvendt, så jorda holder på fuktigheten de fleste plassene.
Vi andre, som kan fylle på med vann, samme hvor varmt det er, nyter disse varme og overvarme dagene. Enten når det er så varmt at vi må sitte i skyggen, eller så kald nordavind at solveggen er ei deilig trøst.
Hagearbeidet består i å klippe vekk visne blomster og roser, luke der det trengs - og forsyne seg av gode greier fra kjøkkenhage og drivhus. Det aller beste er å plukke søte, lekre fiken til frokosten - luksus!
Rosene blir tema denne gangen, blir aldri lei av disse skjønnhetene. Noen er ferdig blomstra, mens andre er i full flor ei god stund til.

Mm. Plantier er den rosa som ser skjørest ut, men er en velduftende tøffing, som jeg er veldig glad jeg har, alt fra av stikling fra Eikesdalen.

Namdalsrosa blomstra tidlig, som ei gul dyne. Engangsblomstrende, men andre tar over etterhvert.



Ritausma er vel den som har blomstret lengst, og med flest blomster. 
Rosarie del Hay kommer også tidlig og blomstrer lenge. 

Ikke så mange gule rugosaer, men Agnes er er strålende eksempel på at de fins. Tidligblomstrende og duftende, selvsagt.


William Baffin har ikke vært så fin som i år, siden han ble planta for fem år siden. klatrende rose.

Rose de Recht er alltid blomsterrik, det er nok den rosa som har flest kronblader pr rose. Dufter deilig. 
Dufter godt gjør også rosa officinalis, apotekerrosa - en av mine store favoritter. Den har store, åpne blomster, og nydelig farge.

Santana og Leverkusen "bor" på solsida av drivhuset, eller bakpå drivhuset - der er det mest sol. De triver veldig godt der. Der står også tøffe Loise Bugnet, ikke så mange blomster på bildet, men blomstrer hele sesongen.


ROSA MUNDI
APRICOLA
Mary rose er en av mine favoritter, den er litt rufsete, nydelig rosa og veldig tøff. Tror den er død hver vår, men neida - den kommer seg fint hver vår!
Lekre blomster har også Rosa Mundi og Apricola, små busker ennå, siden de er stiklingbarn, men de kommer fint. 
Kunne jo skrevet om den andre halvparten av rosene mine, men det får være nok for denne gangen. Elsker iallefall disse skjønnhetene, særlig når jeg fant ut at hos meg, ute ved kysten, er det H5++ som duger, og at roser på egen rot er tøffere og trenger mindre næring enn podede roser. Og at det fins et utall nydelige rogosatyper som stortrives i vindfullt kystlandskap. Det har tatt mye feilkjøp og mye lærdom for å skjønne såpass, men nå vet jeg :-)
Ha en fin sommer fortsatt.

REGNET FOSSER NED I DISSE DAGER....godt vi bor på en haug!

$
0
0
Ja, virkelig - så mye regn som kom i går kveld, har jeg aldri sett! Stormkast fra sørvest feide regnet opp gjennom gata i bølger, kan godt forstå at det volder svære problemer der vannet ikke renner vekk. Storm og kuling har herja ganske heftig i noen dager nå, men det ser ikke så verst ut i hagen. De som har det verst, er de store bjørkene og rogna, som får skikkelig juling - rognebærklaser ligger strødd. Er redd
svarthyllen også vil se temmelig tjafsete ut når vinden har blåst fra seg...om noen dager, ifølge Yr. Men da er det bare å gå ut og klippe ned  og rydde litt og erkjenne at nå er det høst! For to år siden var de to siste ukene i september som sommer å regne, kan jo håpe på litt Indian summer i løpet av høsten? Regner med at haglskuren nylig bare var for å erte.....
Er det en plante som står like fin i all slags vær, så er det høstsedum 
"Herbstfreude" - er veldig glad i den veksten, og det er humlene også! Like fine er den variegerte Elsie Heugh, den blomstrer litt senere.
 
Phlox-bedet har vært strålende i år.







  


Blant phloxen vokser også den sitrongule lilja Connecticut King, og den "krøllete" lilje rubellum. 















Like ved blomstrer Hansaland, den produserer lekre røde blomster til langt på høst. Rosarie del Hay kommer med masse nye blomster nå, kjekt at noen remonterer. 



Klematis Ville de Lyon er sein, men veldig god, masse knopper som jeg håper springer ut før frosten tar den. 
Warzavska Nike har blomstret i hele sommer, gir seg ikke ennå, det gjør heller ikke Blue Engel, som dessverre får litt juling nå.

Margareth Hunt er også en sen, fin klematis som klatrer i kaprifolen ved terrassen.
















Sølvtistel carlina acaulis er en super høstblomst som tiltrekker seg sommerfugler og humler og blomsterfluer.

Sedumartene er mangfoldige og villige, og denne søte lille, sedum ewersii er intet unntak. De er med på å gi hagen litt farge og liv ennå, ilag med gentiana (muligens g.septembifida lagodechiana) og en lav edelweiss - alpeplanter som trives godt i styrtregnet i Bud.

Konklusjonen må bli at det er verre sørpå enn her, hagen har vent seg til salt og vind og har levert i år også. Håper hagene deres står han av, ha en fin september fortsatt! Håper på fine høstfarger...det er ikke jeg vant til i min hage, ikke rogn og bjørk, iallefall!


PÅ TAMPEN AV HØSTEN....den var fin!

$
0
0
Faktisk så var oktober fin, selv om den var kaldere enn på veldig lenge - tror de sa 2005 i radioen. Masse fine soldager, ikke noe særlig vind, bortsett fra den 22., da slo han til med full storm et døgn. Men vi hadde fått forvarsel, så alt som kunne fly rundt var sikret, pellisene kom seg trygt inn i drivhuset. Så da var det bare  slå seg til ro i godstolen med diverse kosesysler, mens det durte og pøste rundt oss. Og så var det plutselig fint igjen!
Fargene i naturen har vært strålende, bare å nyte synet på tur rundt om.

En del blomster holder ut til frosten tar dem, og den som blomstrer aller lengst, er erodium manescavii, en tranehals som ennå blomstrer (siden juni). 

Kinesisk fjellrogn (sorbus koheneana) er en flott busk, og i år har den vært mer bærrik en noensinne. Dessverre liker ikke fuglene bærene, så nå er de bare lekker på bar kvist.


Spennende bær i rosa har den oppstammede sorbus reducta, egentlig krypende, og ganske lei til  sende ut underjordiske utløpere. Da er det ok at den er oppstamma!

Den vanlige rogna har jo hatt utrolig masse bær i år, asalen likeså. De er så flott å se på, med knallrøde bær på bare greiner. Den minste rogna hadde masse bær, en dag var den stappfull av sidensvans.Stormen tok bladene, og stær og sidensvans tok etterhvert all rognebæra. Kanskje de sparer asalbæra til senere?
Asal ved gravplassen



Rhod. kamchaticumer veldig fin i fargen i år, står godt til gentiana Sino-ornata og en brokbladet sedum.Også en lav geranium slo til med knallrøde blader.



Nå klarer hagen seg selv, sola går ned i utsikten vår, og vi håper at vi ikke får sne ennå...0m en måned, kanskje? Håper det blir bra for alle uansett - fram mot jul og solsnu i januar! 



VÅTT, VARMT, VINDFULLT...vår i januar?

$
0
0
Med vel ei uke igjen av januar, med varsel om mer regn og mildvær, har jeg store problemer med å se på dette været som helt normalt. Store mengder regn og stormer i fleng, plussgrader opp mot 10-12 varme her ute i havgapet, med stormflo i tillegg....ganske urolig, ja. Men i dag var fjæra så stor, at man kan lure på hvor den flometeren med vann har tatt vegen! Det var uansett brukbart turvær idag, og masse folk var ute for å se de heftige bølgene utom landet!

I hagen er det grønt og fint, og julerosene - de kvite - blomstrer. Lyngen er på vei til  sprette ut, og løkvekstene titter opp overalt. 
Jeg er bekymret for hva vi har i vente - regner det som helt sikkert at vi får frost og sne igjen. da håper jeg den kommer i februar, mars - ikke i april, mai! To uker i fjor med sommer i april og frost i mai er ikke noe kjekt. 

Gåsungene på piletreet på Synne er i full gang, og det er grønne spirer på hekk og roser. Ser på FB at det blomstrer enda mer lenger sør i landet, mens nordaførr har rikelig med sne ennå, det er jo som det skal være.
Har sådd blodbeger, chili og paprika, og sådde en del i romjula som står ute. Skulle nok hatt ei snedyne over seg, men det blir ikke i januar.
Planlegger litt, men det blir ikke noe hagearbeid på meg ennå, det er i hvert fall sikkert! 
Ha ei fin uke uansett vær, fin tid å bla i frøkataloger og sjekke eget frølager!


VÅR I FEBRUAR?......vått iallefall

$
0
0

Så innmari vått - hele måneden, bare ei uke til mars! Har en hage som er svuppvåt, ikke mulig å gjøre noen ting der. Og må prøve å gå forsiktig på plenene, som allerede er grønne, men akk så våte. Det nytter ikke å snakke til plantene, de vil opp og ut! Har rusla rundt med mobilen, og det er 8-10 planter som blomstrer. Masse skudd av løkvekster titter opp overalt, og midt i et bed står en stor blå krokus, som selvfølgelig ikke vil blomstre uten sol! 
Julerosene, de hvite (helleborus niger) er bortimot avblomstret. Ikke så fine i år på grunn av væte og vind.

Primula er en utrolig allsidig plante, med veldig tidlige blomster - nå i februar - med sene sorter utover til høsten og de herlige kuleprimulaene, som absolutt vil vise at de også kan komme opp i februar! 





Vårlyngen har vært lenge i blomst, både hvite og rosa, og de vil holde på til utpå sommeren. Så kommer høstlyngen og overtar.


Marsklosterklokke er en vakker, tidlig vårplante, og etter mange år, dukker den opp flere plasser, og det er trivelig å se hvor fine de er.


Såinga er i full gang, nå skal snart neste runde frø komme i jorda. Alltid spennende å kikke under plasten  for å se om frøene har spirt. Da blir de med en gang satt under lys i kjelleren, lyset på døgnet rundt. Når de etterhvert får to nye blader, er det tid for prikling...i drivhuset. Da er man i full gang, uansett vær. Men vi trenger virkelig litt sollys nå, både planter og mennesker. Nord for oss i Romsdal ytre, er det rikelig med sne, men sollyset er like bra der oppe, så de ivrigste med oppvarmet drivhus er nok i gang! God uke, både med og uten sne!

VÅR I MARS?.....ikke akkurat...

$
0
0

Nei, med ei drøy uke igjen av den første vårmåneden - og en sjekk på yr, tyder på at vi får det like vindfullt og vått, med ørlite solgløtt og 4-7 grader....som vi har hatt det hittil i mars. Med unntak av søndagens soldag, som så inderlig varmet alle de som tok sjansen på å vandre ut i lyset, med god avstand til møtende trafikk, og med grillpølser og kaffe i sekken. 
Selv er jeg så hjertens glad fordi jeg har et drivhus å holde til i nå, der det spirer for fullt, både grønnsaker og sommerblomster og stauder og pelargonia og rosestiklinger, hortensia med lovende skudd og en blodbegerplante som har overvintret på fjerde året! 



Ellers har jeg gjort minimalt i hagen, den er så søkkvåt! I følge fjorårets logg, gjorde jeg ingenting i hagen før 2. april - det var ikke vær til noe hagearbeid ute! Har satt ut noen melkekartonger med gulrotfrø, og en boks med reddikfrø - blir nærmest et eksperiment. Vi får ihvertfall prøvd det!
Gikk en liten runde i hagen i dag, og det er da noen som hæres å stikke hodet opp. Den fine kuleprimulaen med de svarte knoppene og mørkeblåfiolette blomster er i farta, den mørk rosa av samme sort er ikke kommet så langt. Men en kvit viser farge - fine vårplanter!
Endelig, i solskinnet på søndag, åpnet denne lekre krokusen seg, ellers blir krokusene her i hagen, mishandla av vind og regn av og til.


Denne hvite, lave primulaen kommer alltid tidlig, og den bryr seg ikke om det er kaldt. Det gjør heller ikke kusymra, som blomstra allerede tidlig i februar. Den fikk litt juling, men kommer nå med nytt flor.

Erythronium dens canis, rosa hundetann, er også tidlig i sving, men det skal litt mer sol til før den bøyer kronbladene bakover og viser de fine støvbærerne.








Lyngbedet er veldig fint nå, hvit og rosa lyng i varierte "bladfarger" er noe med det enkleste du kan ha. De trenger av og til en klipp, men gjødsel og påfyll av jord er ikke nødvendig. De to Mopsene mine er runde og fine, og de får bare ei pinsering på skuddene i mai (tar bort halve skuddet)
Nå er det snart april, og er det noen måned som er ustabil, så er det nettopp april. I fjor var den iskald, frost i to uker om nettene, helt til de siste 10 dagene som ble sommervarme - før mai kom med frost og Sommeren kom ikke før 16. juni i følge mi bok.
Så hva det blir til denne våren, får vi bare vente på. I det lange landet vårt sover plantene i nord under to meter høye dyner, men den kommer fort - våren i der oppe - når den først kommer. Eller de hopper rett inn i sommeren. Ha det fint med planter i sør og vårsola overalt - når ho titter fram!



















SOL I TO DAGER...og mer skal det bli!

$
0
0
Nandine
Det er utrolig deilig at vi endelig har fått kjenne sola i ansiktet, og på ryggen der man sitter bøyd over bedene, og skjærer vekk restene etter fjorårets flotte blomstring. Du glemmer skumle tider vi aldri har opplevd før, og prater med deg sjøl og plantene som dukker opp og som blir flyttet på. Og fredagens tur til hagesenteret resulterte jo i diverse investeringer. To kubjeller, en sedum spathulifolium, par iberis, og en spennende nandina domestica"Obsessed" Himmelsk bambus ble med på lasset hjem. 




Malus Mari E


Syringa










Også en syringa pinnatifolia, lav (1-2m
med duftende hvite blomsterdusker og flikede blader. Kjøpte vårt første prydeple, har endelig fått gemalen til å godkjenne plassen det skal stå på. Treet heter malus purpurea Mari.  E-plante, altså norsk for norske forhold. Spennende! Disse tre bildene er lånt fra nettet.


Vi starta dagen med tur på Gulberget, og det er bestandig herlig, og med utrolig bra utsikt både innover og utover. Masse folk på Kyststien, og endel på fjellet, viktig å komme seg ut og holde seg frisk. 
Men vel hjemme ble det hagearbeid - i øvre del av hagen, ikke så synlig der :-)
Kverka en del skvalderkål i bakkant av bedet, greit nok - avfallet i restsøplet i en plastpose-viktig!
Det er mye som stikker hodene opp, og den nydelige mørke julerosa som jeg ikke husker navnet på, som tidlig i mars kom med fem stilker med knopp, klarte seg gjennom en storm-og regnfull periode...med EN stilk med blomst. Kanskje neste år? 













Jeg har en rar trollius riederianus 
+ et navn til, som blomstrer allerede i slutten av mars helt nede mellom bladene, og så fortsetter den å vokse når den er avblomstret. Artig skrue! 



Kjøpte meg en soldanella montana på et hagemøte i fjor, og den ser ut til å trives kjempegodt der den står. Kjempesøt liten vekst, dette!


I drivhuset vokser og trives alt fra grønnsaker til sommerblomster, og avleggere. Tok noen avleggere av cineraria Silver Dust, og de kommer fint. En flott kontrastplante, ser ut til å overvintre her. 














Avlegger av roser er alltid spennende, og rugosa Turbo er ei rose jeg håper vil vokse seg stor og fin etterhvert. To andre rosestiklinger aner jeg ikke hva er, må nok vente til de blomstrer. Har lånt et bilde fra nettet...går nok ei stund før den blir så stor og flott!

Tok opp jordskokkene her om dagen, og jeg ble gledelig overrasket over masse runde, fine knoller! Nå gleder vi oss til jordskokksupper(bl.a.)Nye plantes i morgen.


Hvitløken er i ruta, nå skal den pleies med gjødsel og stell til den er klar.
Det er mye som presser seg opp av jorda nå, og jeg ser fram til at bedene blir strigla og gjødsla og blir frodige og fine. Etter den historisk lange vårvinteren vi har hatt i år, håper jeg at mildvær og sol vil vare en god stund til. Og nordpå tiner det! God vår i hagen!


VINTER I MAI....la det ikke bli en vane!

$
0
0
Alle har vært borti sne i mai, sånn endags med rask tining dagen etter. Jada, vi klager ikke over den. Men det gjør jeg når det laver ned med tung, våt sne, som legger et 6 cm tykt teppe over planter som er kommet langt i vårveksten. Heldigvis rakk jeg ikke å plante ut sommerblomstene, og vi satte ikke potetene! Men alt det andre lå flatt! Nå har det tint i store deler i hagen, og de fleste plantene reiser seg litt møysommelig. Men det er bare 3 grader. Samme temperatur vi hadde i de forrige månedene i år. Tror ikke vi har hatt minusgrader i den perioden, heller ikke over 10 grader, kun noen få dager med smak av vår. Ellers bare masse vind og masse regn!
Nå har jeg klagd nok, vil heller vise noen fine vårvinterbilder etter en runde ut i sneen. (Enda en grunn til ikke å klage mer, brodern i Tromsø har nesten to meter rundt huset)

Har en Tromsøværing i bedet, som overraska med å springe ut i sneen! Kjøpte den i T. for masse år siden, og i år kom den tidlig! Meconopsis grandis er tøff som en Tromsøværing!


Tøff er også rhod. williamsonianum Jackwell, av de store. Den er superfin i blomst, nå står den klarferdigå i sneen. Som bonus får den nydelige, bronsefargede bladskudd. 


En annen rh. heter Purple Pillow, lav sort som også blomstrer tidlig. Har sikkert 20 ulike lave rh. De trives så godt her på haugen, heldigvis. Fargen er dypere fiolett i virkeligheten.


Alle de tidlige primulaene klarer seg godt i dårlig vær, så lenge de får stå i fred for småfuglene. De liker å spise primulablomster! Velger å legge ut vår lokale kusymre, som også trives og frør seg i hagen .
Redda en aurikkel før den ble ødelagt av regnet, ble for vått der den sto. Den er en navnløs skjønnhet!

Takløken setter jeg under noen busker om vinteren, da holder de seg tørre, og trives godt i potta si. Noen av dem titter fram i sola, resten sover sikkert.

Noen som har vantrivdes siden de kom opp, er irisene mine.
De er jo helt gule og miserable. Har aldri sett det slik, så jeg håper at de blir grønne når været blir normalt og varmere. For det blir det vel?




I drivhuset vokser det veldig, og alle vekstene skriker at de vil ut, for trangt i pottene, og altfor tett opp til naboen! Tomatplantene er veldig flotte og blomstrer fint, men de må også dele plassen med alle pellisene - foreløpig. Skulle jo kose meg med å plante ut i kjøkkenhagen og sette poteter nå i skjønne, milde mai. Fiken blir det masse av, det vil si hvis det blir varmere og mer sol.
















Har en liten avdeling steinbed ved terrassen, de er lettstelte og fine å se på. Den blå matcher benkene vi har rundt omkring.
Ha en fin og rar 17. mai over hele vakre landet vårt, hold avstand og nyt hagen. Det blir sommer i år også! Og nå er det 4,5 grader og ny sne-eling på vei!

JUNIHAGEN...og det er veldig tørt!

$
0
0
Men hagen leverer, det er utrolig mye fint som blomstrer i alle bed, trass i tre uker uten regn! Det anbefales å vise måtehold med vanninga, så det blir mye bæring av vannkanner rundt omkring og opp og ned. Men det er super styrketrening,så man klager ikke! Legger ut masse bilder fra hagen i innledninga, sånn at dere ser at det er fargerikt i juni - og i juli kommer rosene! Det er ikke mulig å få vist alle plantene som skinner rundt omkring, men gjøre et lite utvalg. Det blir en del akeleier, her popper det opp de rareste kombinasjoner, de fleste har jeg ikke sådd i det hele tatt!
Den snåleste kom for noen år siden, og har vært trofast ennå. Kaller den bare Åsesin, for den er ikke å få kjøpt, tror jeg - setter ikke særlig med frø heller.

En akeleie jeg HAR sådd, og som kommer opp like fin hvert år, er den hviteste jeg vet om, med laange sporer. men navnet finner jeg ikke i mine papirer!
En annen med kjempelange sporer vet jeg heter a. chrysanta, kommer fint igjen hvert år.

En vanlig a. vulgaris med nydelig farge har slått seg sammen med en primula secundiflora, passer godt i lag.


En rufset variant som har oppstått her, og er blitt en lyseblå variant av Nora Barlow.
Og enda en variant som bare har dukket opp, med ballerinaskjørt.

Fant en helt spesiell akeleie bortgjemt i et bed, tørt og elendig. Men blomsten var nesten svart, mørkere enn på bildet. Det kom ingen frøstand, så jeg har gravd den forsiktig opp og skal prøve å få den til i potte. Håper den blir!

A. Magpai er også mørk, men har et fint, hvitt strutteskjørt i tillegg.

Ellers har meconopsis grandis vært fantastisk i år, og den blomstrer ennå. Syns den og ballblomen kler hverandre.
Saxifraga Southside Seedling kom med en stilk i år - med enormt mange blomster. Den er utrolig fin med de røde prikkene. 

Tilslutt tar jeg med incarnvilla mairei...tror jeg. Den er så lekker og eksotisk!

Jess - nå regner det, silregner uten at det blåser! Ønsker at det skal regne hele natta og i morgen. Det trengs så inderlig, har ikke sett så tørre plener og bed på lenge. All mulig glede over sol og varme, det nyter vi til fulle, men regne er viktig. Kanskje blåbæra klarer seg likevel. Tenker vi er tilbake i shortsen om et par dager, med struttende planter i alle bed.Ha en fin juli, vi gleder oss til familiebesøk.

FIN JULI.....flott for planterne og rosene

$
0
0

 Faktisk så har det vært herlig for planter og busker i juli, og jeg var ikke ute på klipping og luking de to ferieukene da huset var stappfullt med feriefolk. Da var det andre gleder som foregikk. Men jeg hadde hver dag den luksus å rusle rundt i hagen tidlig på morgenen, først gjennom rosedalen for å hente avisa, så en runde mellom alle bedene, så hva som har skjedd i løpet av natta, om noen snegler våget seg ut (siste de gjorde) om noe trengte vann, plukket litt vissent, vannet i drivhuset og tok en sveip bortom kjøkkenhagen for å spise noen sukkererter. Noen ble med inn til frokostbordet. Denne rusleturen foretar jeg hver dag, hvis det ikke regner, da ber jeg min kjære hente avisa. 

 

Liljene har gleda oss lenge, de er snart ferdigblomstre, men den gedigne lilium nepalense Kushi Maja med 16 blomster vil stråle ei god stund ennå, og det kommer et par fine liljer til senere nytelse. Pearl White og Barcelona har et fint samspill, lang fin blomstring, med masse blomster. Noen eksempler på en vakker juliplante.

Aster tongolensis Wartburgsteiner en nydelig staude, fin i samplanting. Lett å så. 


Sommer-rudbeckia er en favoritt jeg bare må ha! I år er de ekstra store, en glede i bedet. En glede er også de lave riddersporene, delphinium oreofileum. Blomstrer tidlig og lenge! 




To fine nykomlinger liker jeg så godt, har ønska meg dem, og nå trives de, og blomstrer for første gang. Det er swertia kingii t.v, og kommer fra Himalaya og den andre zigadenus elegans, fra prærien i Amerika. så har de havna på haugen i Bud!






Til slutt - (har lyst å vise alle plantene....og rosene! Må skrive noe om bare rosene...en annen gang.) Men til slutt, potentilla Willian Rollinson - pappas potentilla, den er svært gammel! Pappa fikk den hos en planteelsker i Tromsø, nå gløder den i vår hage!

Sommeren er ikke slutt, vi reiser fra hagen ei stund - men har god vannehjelp, og så gleder vi oss til å møte alle avleggerne våre i Bergen! Kanskje det blir tid til gartneribesøk? God sommer fortsatt!




HØST - uungåelig og vakker

$
0
0

 Den kommer uansett, høsten - samme hvor mye vi tviholder på sommerminner og skyver mørketida foran oss. Hittil i høst, på tampen av første høstmåneden, kan vi bare erkjenne at det har vært mye vind og mye regn - for det meste. Av og til glimter det til med et par varme, rolige dager, som vi nyter i fulle drag. Som søndag som var, da var det ikke mange som satt inne - som kunne gå ut!


Mandag - da det også var deilig vær, var jeg rundt i hagen og tok bilder av planter som skulle stelles før vinteren. Klippes ned, kanskje bare stusses litt og kanskje bare la stå. Visne liljestilker klippes ned, og sannelig fant jeg flere lilijebillebarn på ei lilje som ennå var grønn. De er der ikke lenger....Disse bildene skal vises på hagelagets høstmøte i oktober, der spørsmål og svar blir den store underholdninga. Da kan det være greit å vise bilder også. Bjørg skal ta seg av klipping av busker, hekker etc. Og så blir det høstsuppe. Blir kjekt!


Både avis og epler denne morgenen


Er ferdig med det meste i hagen, men egentlig er det mange gjøremål ennå, og det er hyggelig å gå og pusle med rydding i kjøkkenhagen, rydde rundt drivhuset, inni drivhuset og luke vekk smågress og og annet ugress. Og plutselig en dag kommer frosten, og da kollapser liksom hele hagen. De store bladene til bronseblad blir liksom borte på et blunk. Avling i drivhus og i kjøkkenhagen, og på epletrærne ha vært gavmild mot oss, tytte-og blåbær har vi plukka, samt bringebær. Frosten i mai tok solbæra og ripsbuskene er bare barn ennå!


Noen staudeblader flammer opp med fine høstfarger en dag eller to- så er de borte...eller på vei tilbake til røttene. Og der de blir liggende, er de med på å beskytte andre vekster, blir til jord og har gjort sitt. Og jeg kan puste ut etter en nydelig sesong, mye rart vær og ei tøff tid i verden. Det er veldig godt å omgi seg med hage når tidene er alt annet enn normale. Måtte vi få en fin høst fortsatt, holde oss friske og glede oss til våren.

ENDELIG NY BLOGG...gleder meg!

$
0
0

Har hatt jenta mi på besøk, og hun klarte å lage ny blogg til meg, i et format som forhåpentlig er lettere å lese på mobilen. Har savnet å kose meg med litt skriving og å vise bilder fra hagen gjennom året. 

Mens det er stort sett iskald nordavind og 8 - 10 grader, er det noen planter som nesten blir finere i dette været enn i sol og varme. Og helt sikkert er det at blomstringen varer lenger i kaldværet. Men jeg skulle gjerne vært ute og rydda resten av bedene.

Disse plantene jeg tenker på og beundrer stort, er rhododendron! De første begynte å blomstre for et par uker siden, og nå følger de etter hverandre!

Den aller flotteste akkurat nå er rh. williamsianum Jackwell. Har hatt den i mange år, og den leverer hvert år!! Nyskuddene er lekkert bronsefarget. 

Bilde tatt fra stuevinduet


Ved siden av står den krypende Carmen, med dyprøde voksaktige klokker. Den blir bare finere for hvert år. Kjøpt som ei bittelita kule på Frei for mange år siden, har ikke hørt om om andre som har den. Ved siden av står en veldig søt lav rh. med gråaktige blader og litt syrinaktig farge på blomstene. Husker ikke navnet, men den vokse veldig seint.
En annen flott, tidlig rh. er impeditum Amethyst. Vanskelig å få den sterke blåfiolette fargen. Den er lav, og tåler forholdene på den forblåste haugen med storm fra nord og sørvest, og saltdrev rett som det er.
Rh. Ramapo har vokst seg stor og fin, den er vel en av de tøffeste lave rhododendronene som fins. Den lyser opp i bedet mellom lavtvoksende barvekster.

Har et par fine, lave sorter i lysegult også, og rh. Shamrock har nettopp begynt å blomstre. Litt spent på om den ville trives, men det gjør den virkelig. Er jo så heldig å ha mye sur jord i hagen, til glede for både lyng og andre surjordsplanter. Den veldig lave rh. Patty Bee blomstrer endelig, etter å ha vantrivdes på feil plass. Den er så fin! Har en storvokst lysegul Flava som kan skimtes bak Jackwell på første bilde. den har så vidt begynt å blomstre.


Så er det dronninga i hagen - store, vakre og tøffe Cunningham White. Den har svære rosa knopper før de åpner seg til skinnende hvitt. Blir helt betatt hver morgen når jeg titter ut av vinduet. Det står at den blir en meter, men min er i hvert fall en og en halv! 



Enda er det mange fine rhododendron i hagen som venter på å blomstre, dette er en utrolig takknemlig plante å ha i hagen. Men de må få riktige forhold, sur jord og rett plassering. Ingen rh. liker seg midt på en tørr plen. Jeg gjødsler, men bruker rh. jord når jeg planter. Ha en fin plantevår...
bare det kunne bli litt varmere!
 






Viewing all 118 articles
Browse latest View live