Quantcast
Channel: Hageåse
Viewing all 118 articles
Browse latest View live

DEN LA SEG IKKE, SNEEN......men nå vil jeg ha varme!!

$
0
0
Jada, i fjor på samme tid snedde det rikelig - og jada, jeg vet at april er lunefull og alt det der! Men i mitt over 30-årig hageliv her på haugen, er det første gang det har vært så kaldt at jeg ikke er ferdig med grovryddinga i alle bedene i slutten av april! Og, jada - det er ei uke igjen av april - og det er meldt tosifrede varmegrader - men den uka blir ganske travel...så kom mai du skjønne, milde!
Det var et hjertesukk, ble så deppa av alle snebildene på FB, fra akkurat nå, og fra  akkurat som i fjor. Derfor er det jo greit å se ut av vinduet og se at det sner, men den legger seg ikke. Bare svisjer over de stakkars, tøffe plantene som ikke har lyst til å vokse noe særlig i 3 grader pluss.


Altså - lyngen er utrolig fin, full av humler (ja, sola skinner av og til mellom bygene:) og gulskjermen er like fin som i februar. 























Primulaene de veldig tidlige, er nydelige, og popper opp overalt og skaper farger i alle bedene. Liljene titter opp, kubjellene likeså, og tulipanene står sprekkferdige. Noen blomstrer også.
































Kuleprimula i mange fargenyanser, påskeliljer i utallige varianter, den blå lungeurten lyser godt opp - veldig fin som bunndekke!








Den fylte bekkeblomen er på vei, nydelige blomster.




Det kryr av spurv, pilfinker og bokfinken Knut rundt matetreet - har ikke hjerte til å slutte å fore, det er lite med insekter for tida.
Ellers tar jeg opp diverse hageprogram, som er hyggelig å se på når det regner og sner som verst- vanligvis er jeg ute i hagen når de blir sendt, så serieopptak er supert! 
Liker de norske, men de engelske er aller best - selv om de viser engelske forhold. Pussig - alle disse langsmale bakhagene. Det er så typisk engelsk, og de blir utrolig fine når proffene har vært der :-)
Nå stoler jeg på værmeldinga, som lover sol hele neste uke - gleder meg! Håper det gjelder for alle gode hagere rundt omkring. Det blir nok bedre i nord også - garantert! Ha ei fin uke med +10 grader+ :-)




DET SPIRER OG GROR.....tross iskald nordavind

$
0
0
Ja, det har tilogmed vært en liiiten snev av sommer et par dager - i solveggen i alle fall! Og jeg har vært så barsk at jeg har satt ut pelargoniene på trappa - uten herding. Litt slemt av meg, men jeg tuller dem inn i agrylduk om kvelden. Bare måtte - trengte plassen i drivhuset. Og nå har jeg problemer med sommerblomstene fordi tomatene skriker etter større potter. Derfor har jeg lufta disse plantene i sur nordavind noen dager, og kommer til å plante ut etterhvert neste uke (tror jeg - de også skriker etter større plass :) Det avhenger jo av været, vi er blitt lovet regn...og det håper jeg forsyne meg at vi får - et par dager.
Har gjødslet og stelt rosene, luket og ryddet i bedene, planta ut og planta om, og det ser riktig fint ut. Påskeliljene lyser overalt i utkanten av hagen, perleblomster og tulipa tarda, kuleprimula og forskjellige tidligblomstrende primulaer er et flott syn når jeg vandrer rundt (hver dag:)


Har to villtulipaner i år, som er helt nydelige. Vet ikke om de kommer igjen, tulipa Lilac Wonder kom ikke igjen i år, dessverre. 
Tulipa polycroma er hvit og vakker, med mange blomster på stilken,
Tulipa orphanidea? er utrolig rødoransje, helt lav og spennende - kanskje jeg bør dekke dem i vinter?


I et av bedene på haugen, har jeg mange forskjellige rhododendron, og de står bare og strutter og venter på å sprette ut. Den største er en lysgul Flava - i fjor hadde den to blomster, i år helt full av knopper:)


Har flere lave, småblomstrede rhododendroner, de tåler veldig godt å stå her på haugen over flere år. Kjempeglad i dem! Også et par pieris trives blant disse, en er brokbladet. Og vårlyngen koser seg også i godt selskap. 
Jeg har en veldig vakker og blomsterrik primula som blomstrer tidlig og lenge, med en rosa/fersken farge som jeg ikke får til skikkelig på bildet. Skulle ønske jeg visste hva den heter.
Ruteliljene popper opp overalt, og de får stå der de kommer opp. Ofte i fin blanding, som denne, med
dvergkirsebær Kojo no maj.
.


En tulipan som jeg er veldig glad i, heter General de Wret. Den er sterk, flott farge, tidlig...og den dufter alldeles nydelig! Kan det bli bedre? Disse løkene har stått på samme plass i mange år.















Og til slutt, blant mange fine pulsatillaer (kubjeller) koser jeg meg med denne fine p.zimmermanii, som jeg fikk i gave et år - blir bare finere og finere.
Vi går inn i noen kalde dager, men jeg skal overhode ikke klage - så noen bilder fra Tromsø i dag. Hold ut, det snur nok snart!

RHODODENDRONTID....og tid for alt

$
0
0
Det skal være sikkert...et par dager med solskinn får det til å leve i hagen. Blomstene spretter ut, spurveungene spretter ut, vi spretter ut til frokost, lunsj og middag - bare, bleke legger dukker opp og gjøken kokoer hele tida. 
Vi strekker og bøyer og løfter og klipper og graver opp og ned, og nyter hvert bidige sekund.
Det er rhododendronens høytid nå, disse svære, middels og små vekstene, som i år blomstrer mer overdådig enn noen gang,
Det gjør forresten løvetanna også, aldri sett den så stor og frodig!
Men det var disse rhododendronene - de er fantastiske.

Cunningham White
 
 Jackwell

Carmen
Jeg har mange lave sorter, som blomstrer til forskjellige tider i løpet av en ganske kort periode.



I bedet ved drivhuset står den gule Flava, den rosa williamsianum Jackwell, den røde Carmen med vakre, voksaktige blomster og tre ulike helt lave, blålilla. I fjor var det nesten ikke blomster på Flava og Carmen, mens Jackwell alltid er fullstendig overfylt. 


Er fascinert av blekklokkene, frittelaria pallidiflora, de har lekre store blomster. der de titter fram i skyggen. 




Meconopsis cookei er en veldig spesiell plante, kjøpt i Tromsø i høst. Gammelrosa er vel det rette fargenavnet. 
Spesiell er også tulipanen Black Parrot, veldig mørk og mystisk!
Jeg er glad i rosenrota Magnus, den er virkelig flott akkurat nå. I det hele tatt - det er så innmari mye jeg er glad i! Nå står blant annet masse ulike akeleier klar til å utfolde seg. De popper opp på de rareste steder, og jeg har ikke hjerte til å fjerne dem før jeg har sett dem i blomst - det kan komme fine, nye sorter. Men blir de den vanlige blå vulgaris, må de vike plassen.
Trollius har jeg mange sorter av - men både de og akeleiene får vente med å bli med i bloggen til neste gang. Snart drar vi nordover...gubben sier at det BLIR fint og varmt da - men jeg er litt skeptis, selv om han pleier å få rett - rett som det er! Landet vårt er langt, ja! Ha ei fin tid i hagen! 

HAGEN PÅ STELL IGJEN....og godt å være hjemme

$
0
0
16 dager borte fra en hage i vekst, er et sjansespill. Vi kom hjem til plen til langt opp på leggen, og planter hulter til bulter etter regnvåte, kalde, vindfulle dager. Men etter tre dager med "opprydding" ser alt så mye bedre ut. Heldigvis fikk vi et par sommerdager under sjauen, og det var deilig. 
Turen var et nydelig eventyr, gjennom noe av det fineste Norge kan by på - Kyststamveien fra Brønnøysund, via Lofoten, Vestvågøy, Andøya, Senja, Kvaløya til Tromsø. En svipp innom Bodø også, og diverse svipper til koselige steder. Litt sykling, mye god mat, fine steder å sove, og bra vær!! Ikke særlig varmt, men sol, tilogmed midnattsol et par kvelder. Tid til hagebesøk ble det også, til trivelige og innholdsrike Hagen i Holtaunet. Besøkte også den vanvittige blomsterbutikken på Dønna...et besøk verdt!

Per Magne slo plen i tre dager, og etterpå var det hekk-klipping. Er så fornøyd med alperipshekken, som er enkel å holde smal og fin :-)

Mens vi var borte, kom iris Roaring Jelly ut - det er en veldig stilig fiolett iris.




I fem år har jeg hatt noen stive strå stående i et bed, og siden det aldri kom blomster - begynte jeg å lure på om jeg voktet på vanlig strigras.
Men plutselig var det blomster på stråene, små, hvite liljer med striper på undersida - da skjønte jeg at det var Andeslilja fra Dragland (phayopleps biflora) som har venta så lenge med å blomstre!



Nomocharis forrestii sto i knopp da vi dro, også den blomstra så fint da vi kom hjem. Eksotisk og lekker, artig å så slike! 

Å ta avleggere er også spennende, og min lekre deuzia magnifica (stjerneskjerm) med fylte blomster, kommer fra ei grein fra Stryn :-)

Rosene er på full fart nå, også der har jeg mange som jeg har stiklingsformert, eller kjøpt som stiklinger. Men i går var jeg på gartneriet, og da falt jeg for ei for meg ukjent rose som heter Cream Flower Circus. Herdig H5, glad i gjødsel og solrik plass. Nydelig, god duft, verdt å prøve.
 
 




Er også glad i høye, velduftende, mørk lilla Rosarie del Hay, en rugosavariant - litt rufsete, men står i stil med resten av hagen :-)
Namdalsrosa har sin glanstid i disse dager, lekker i lag med rosa Jens Munk, også en rugosa og en meget blomstervillig akeleie, nyter godt av rosegjødslinga!
Er så glad i stjerneskjerm, astrantia og geranium - har mange sorter av dem. Avslutter denne søndagspraten med to favoritter astrantia Shaggy og geranium Ballerina.

Og at hosta trives i potter, er denne bevis på, har stått i potte ute i mange år. Legger potta på sida om vinteren!
Det regner, men roseduften ligger over hagen, og det er utrolig mye å glede seg til framover. God sommer!

HALVE SOMMEREN.....ikke over tjue!

$
0
0
Skulle egentlig sittet ute med bok og strikketøy, innhyllet av varme grader og roseduft. Isteden blir det hagevandring innendørs, mens kulingen rusker godt i busker og planter. Ikke så ille at noe blir ødelagt, selv om rosebladene ligger strødd på bakken. Men det er rikelig med knopper å ta av, og rosene har vært særdeles fine hittil - nesten ikke lus, og frodige og blomsterrike. Det viser seg at kald vår, og kjølig sommer ikke gjør så mye for plantene - de kommer bare litt seinere i gang - og varer lenger. Jeg tar med meg de lyspunktene som er:-)
Snart fylles heimen av voksne barn og barnebarn, da er det godt å vite at hagen er på stell, for da vil vi gjøre andre ting! Gleder oss!
Prøvde å ta vare på blodbegerplanten fra i fjor, og det viser seg at det går fint, nå er den strålende i gang.














Rosene er som sagt i gang for fullt, men selv om Aloha ikke er så voksevillig i år, så produserer den noen fantastiske roser. En liten knopp bare utfolder seg til en velduftende skjønnhet.


Ved kastanjegjerdet fra portalen står Hansaland, Rosarie del`Hay og Ritausma, og på portalen strekker helena Hybrida seg sakte men sikkert oppover. Ikke som de bildene jeg ser sørfra, med segneferdige rosebuer. Men det blir masse blomster om litt. 

Ved gjerdet vokser også høyreiste Aicha med et utall svære blomster - et syn akkurat nå.



Liljene mine er løfterike, men det er ikke så mange som er i blomst ennå. Er bare fint, det - da blir det lengre blomstring utover. De hvite og de lys rosa martagonliljene er som vanlig lekre, men ikke så høye i år. Ved foten står en lekker iris som må forbli navnløs - men ikke glemt. 

















Lilja Barcelona har selskap med en selvgjort øyenstikker.

Cosmos er en må ha-plante - de finnes i enkle og fylte sorter, grasiøse, sterke og lette å så. Blomstrer i ukevis, hvis man plukker de visne blomstene.









Allium er også en favoritt, og akkurat nå er det staselige allium cernum som viser seg fra i bedet i lag med heuchera Blackberry Pie og sedum Elsies Gold.
Vil gjerne vise en herlig sommerblomst som alltid blir fin, nemesia - lett å så, lett å ta frø av og både dekkende og iøynefallende i bedet. Digger den! 
Skulle beskrevet hundre blomster til, men nå er det feriefolkene som skal behandles med god mat og pleie, de seks avleggerne er de fineste i verden. For ikke å snakke om de tre mor/farplantene!
God sommer alle hagevenner :-)


ENNÅ IKKE OVER 20....men hagen tåler det

$
0
0
Det gjør vi også, en fin, lag periode i juli la grunnlaget for en fin sommer. Men den siste uka har satt oss på plass - ikke for mye nyting! I dag har Han der oppe virkelig kost seg med høytrykksspyleren i vannrett positur. Har ikke opplevd maken til sommervær. Men vi fikk skvisa inn et hyggelig hagebesøk fra Straumsnes hagelag mellom rossene, med kaffen i stua først, til elingen hadde lagt seg, og under terrassen mens neste rosse gjorde seg ferdig. Kunne ikke gå til bilene uten å bli søkkvåte. Men de fikk se en hage i fin form, noen planter litt tilbakelent, men vakre farger og mangfold ennå. Utrolig hva de tåler, de gode vekstene våre :-)
I drivhuset er det litt labert, kanskje fordi det ikke blir modne fiken i år, tror jeg. Det må være den lange, kalde våren, fordi i for plukka jeg fiken fra 4. august og utover høsten. Tomatene har gitt bra fold, særlig den nye sorten Paola. Den slo til med en tomat på 350 gram, de andre var mer normal. Veldig gode - den store ble stekt i skiver.
Sådde ikke noe i pallekarmene siden vi dro på tre ukers ferie, men da jeg kom hjem, bresådde jeg reddik, og bare hakket dem ned i jorda. Har aldri hatt så fin reddik før :-) I den andre kassen strødde jeg salat- og gulrotfrø, samme metode. Der høsta jeg ei bøtte vassarve!


Selv om vinden røsker i epletreet, og det drysser småepler på plenen, så ser avlinga veldig lovende ut. Mn da må det bli en fin høst!
Til uka skal vi ta opp poteter (ser bra ut), plukke solbær og det lille som er av rips. Og snart er stikkelsbæra deilig moden. Så det blir både saft og syltetøy etterhvert :-)
Rudbeckkiene mine er så vakre og gyldne i mange nyanser, og de tåler heldigvis den vinden som er nå.


Clematis Margareth Hunt har tulla seg inn i blodbegerplanta, mulig støttekontakt i blåsten.
Vakre cosmos bøyer seg for vinden, men er like elegante for det, for en herlig plante!
 

Herlig er også den navnløse phloxen som lyser opp blant crocosmia Lucifer og rudbeckia. Blomstrer tidlig og lenge.
I år har honningrosa helena Hybrida virkelig slått til, det dufter honning i hele hagen. Sakte men sikkert kravler den oppover portalen, godt gjort ubeskytta i vind og regn!



Dammen ble skikkelig full i dag, og med den ønsker jeg og håper jeg at værvarslet slår til! Det var veldig lovende - håper det blir slik i hele hagelandet :-)

FIN START PÅ HØSTEN....det synes plantene og !

$
0
0
Fine, stabile dager med sol og god temperatur, en liten regnskur på kvelden eller morgenen - ganske perfekt sett fra et blomstereperspektiv. Hagearbeidet består i å klippe ned frøstander, flytte planter, dele opp, og hive de som har spredd seg nok uten å være noe særlig. Noen planter har jeg pottet om, fine å ha hvis vi skal på hagemesse til våren.
Det er en viss tilfredsstillelse å gyve løs på et bed gjennomvokst av gress og ugress, slik at de arme plantene som vokser inn virvaret ikke har en sjanse. Og det er en en grei skuring å lempe alle tustene, med diverse stauder fortsatt inni - opp i trillebåra, videre til tilhengeren i lag med masse kvist og kvas, som skal kjøres til det flotte deponiet på Varhol! Noen stauder har mistet sin glans, da er det greit å gi plass til andre vekster. Og det ble god plass til diverse rhododendron og litt vintergrønt, gleder meg til våren når de forhåpentlig blomstrer. Sommerblomstrene like over der jeg har herjet, blomstrer i alle fall overdådig.
Rudbeckia (sommersolhatt - passende navn) og rød nikotiana.




Carlina alpinum - alpestikle har endelig åpna sine sølvskimrende kroner, og humlene går fullstendig bananas oppi de nektarfylte blomstene.





Eryngium Blue Glitter (også en stikle) har en intens metallic-blå farge, også en humlemagnet. 







Og kuletistelen (echinops) har samme egenskap, høy og staselig. Den blå har blomstret av.

De to liljene jeg har som blomstrer nå er lysegule Connecticut King og røde krøll-lilja Speciosum Rubellum. De er så vakre på hver sin helt spesielle måte. 




















Rudbeckia Sahara slo til med ei gruppe herlige røde planter, sjelden sett noe så fint. Dessverre rekker de nok ikke å sette frø i høst, men de kan kjøpes :-)
Flott er også stauderudbeckia fulgides Goldsturm og sommerrudbeckia Gloriosa Daisies. 



Høstsedum Herbstfreude har endelig åpna sine nektarrike blomsterkroner, til glede for cosmos Fizzy Pink - og for oss blomstergærninger.



Og over gjerdet henger lyseblå Blue Angel, sen, vakker clematis :-) 


Det er mer rognebær i år enn jeg har sett på lenge, og kvitrogna er like full av skinnende hvite bær....hva det nå enn må bety!
Det høres ut som vi skal få milde, fine dager ennå - med litt regndryss over velgere og utvalgte blomster i krukker og bed. Godt valg!

1. OKTOBER, SOLA SKINNER....og gjerdesmetten smetter!

$
0
0
Gjerdesmetten er min favoritt hvis jeg må velge en fugl i hagen, den er bare så utrolig søt, og har den sterkeste stemmen av alle småfuglene. Stær og andre småfugler svermer i store flokker rundt oss, og lager et artig skravlekor i rognebærtreene. Kjekt at det er så utrolig mye rognebær i år...men hva det betyr, vet ingen!


Men jeg vet at clematis fargesoides Summersnow aldri har vært så svær som i år. Den er som ei kvit dyne der den velter seg utover.
En annen som oppfører seg adskillig mer beskjeden, er clematis Rooguchii. Den slynger seg elegant opp i rhododendronen med de nydeligste blå klokker.













Mens kinasøtene ligger helt nede på bakken og titter opp på deg med makeløse, store blomster. Har knallblå gentiana sino-ornata (uten annet navn) Drakes Strain som er lyseblå, og en hvit som heter Bellatrix. De kommer til å glede oss lenge utover høsten, hvis det ikke blir sne da!



De siste to ukene i september har vært rene sommeren her i landsdelen. varmere enn i sommer - faktisk dager med 20 grader. Og hagen takker og bukker og står og skinner i flotte farger.
Nede i "dalen" har jeg gått hver dag på vei til postkassa og venta på at Wild Edric, ei stiklingsformert Austin-rose, skulle åpne seg. Og når den endelig gjorde det her en morgen, ble jeg bare så glad - for maken til lekker rose, med himmelsk duft! Gleder meg til tidligere blomstring neste år!


Stokkrosene fra Karin i Danmark er like flotte, blomstene kommer oppetter stilkene i nydelige røde nyanser. Krysser fingere for at de skal tåle vår norske vinter!



Høstberg
knapp er en velsigna høstblomst som aldri svikter, enten det er gode, gamle Herbstfreude eller lyse, fagre Elsies Gold. Sommerfugler og bier og blomsterfluer elsker disse plantene!
Høsten er også tid for frøsamling. Kjøkkenbenken er full av små Oppsamlingsskåler av ymse slag. På en runde i hagen går jeg forbi flere sommerblomster som deler frøene sine med meg. Frøsettingen er sein i år, noe som kan skyldes den kalde våren, da plantene fikk en treg start. Sommeren var jo fin , men slettes ikke så varm - mange slike ting spiller inn. Men den gode høsten har hjulpet på. Etterhvert havner frøene i små poser som blir satt på vent. Noen frø (stauder) har jeg sådd, de står ute med litt sand på toppen...så får vi se hva som skjer til våren. Spennende greier, såing!
Det er snart tid for løksetting, og jeg har kjøpt diverse tulipaner, både edle sorter og lekre villtulipaner. De skal i jorda snart. Ellers er det en del som skal gjøres i hagen før vinteren, så vi kan jo alltids ønske litt mer oppholdsvær....Tankene mine går til de på Sørlandet og Sørvestlandet, som har fått hus og hager og veier ødelagt av det voldsomme regnværet. Det er IKKE GREIT!



ENDELIG EN VINDSTILLE DAG...og vinteren nærmer seg!

$
0
0
Som det har blåst! Hvert eneste døgn - med regn og hagl i bøttevis. Det kom en haglskur i går - det haglet druestore hagl så det smalt i vinduene. glad jeg ikke var ute og gikk i den elingen. Det har vært litt hvitt på bakken, men den forsvinner med en gang. Vi kystboere må nok vente litt på snedekte marker, men fjellene er hvite og flotte litt lenger inn.



Været er som skapt til innekos og peisvarme, akkurat sånn som førjulsvinteren skal være. Der sa jeg jul! Vi har jo vært innhylla i jul i over en måned snart, tradisjonen tro. Men nå begynner julelista å romstere i hodet, så snart er vi i gang med de gjøremål vi selv setter oss. 
Har rusla (blåst) innom hagen selvsagt, for å se om det er liv. En dag med sol og oppholdsvær (13. nov. for å være nøyaktig) fikk vi tatt ut varmkomposten, masse fin jord med mye mark. La et trillebårlass iblanda løv rundt rosene, matpakke til våren.Hvis da ikke svarttrosten sparker det utover i sin iherdige leting etter mark. Utrolig hvor effektivt den feier rundt med nebbet.


Det gleder meg å se at lyngen kommer til å bli flott til våren, masse knopper! Høstlyngen calluna Bonita er fin ilag med et par andre høstlynger, lyng er desidert en toppfavoritt! I lag med lave rhododendron.


Høstbergkappen Herbstfreude har skifta farge til dypere rosa, den er så flott om høsten og helt til frosten tar de. Gjorde et eller annet med kameraet mens jeg tok bilder, det ble et knallfint "kunstbilde"





I pallekarmene står diverse frøplanter og stauder til planteloppemarkedet i mai, samt noen jeg er spent på om de kommer til våren. Skal så noen frø til, de skal også ut i karmene. Så det gledes til våren :-) Av alle de flotte sommersolhattene, er det bare noen tøffe frøstander som står igjen. Desverre ikke frømodne, men stilige likevel.
Krukka med takløk har jeg gjemt under en stor busk, håper de holder seg til våren - er så lekker der de står! Ellers er det ikke mye som blomstrer nå, og det er like greit - faktisk litt godt med en pause i lukinga, mens vi lengter mot vår.
Flere steder i landet er det full vinter, og det er jo også helt som det skal. Håper på en skitur i ny og ne i vinter. God helg!

DEN GRØNNE VINTEREN...og den fortsetter i februar

$
0
0
Føler for å si noen ord om denne rare vinteren, som gir rekordmengder med sne rundt oss, som blåser til storms styrke på begge sider. Men vesle Bud og resten av kyststripa mellom Sunnmøre og Nordmøre, har vært forskånet for de store værene. Det har snedd så lite at vinteren bare varte ei uke, og den var fin så lenge den varte. Det vi har hatt mer av enn noen gang, er is. Tjukk, speilblank holke på alle sideveier, innkjørsler og kyststier, og til dels på hovedvegene! Har aldri brukt piggsko så lenge i ett. Selvfølgelig er det blitt strødd, men det er like skummelt for det, så pigger er en selvfølge. Nå som februar er helt ny og ubrukt, og ennå en vintermåned, så kan vi sikkert regne med flere besøk av kong Vinter. Foreløpig er det innmari fint vær, med de vakreste solnedganger inn i stua - stadig seinere på dagen, og stadig lenger mot høyre og storhavet. 
I fjor var temperaturen flere grader varmere i gjennomsnitt i januar, 26. jan var det pluss 12 grader - med lunsj på terrassen og telling av utsprungne blomster. 
I år er det bare julerosa (helleborus niger) som blomstrer - i fjor på samme tid blomstret gulskjerm, sneklokke, klosterklokke, lyng og et par primula i tillegg, og det var adskillig flere spirer å se.

I drivhuset ser pelargoniaene, både de store og stiklingene, fine og friske ut, de liker å stå der med littegrann varme i benken. Snart skal de få litt ny jord, ompotting og forsiktig trimming og gjødsling. Så skal jeg vaske potter og beger, plantefat og brett.


Har sådd blodbeger og noen stauder, og det er verbena bonadensis som har spirt hittil. Begynner ikke å så før ut i februar, så en runde i mars og de siste i april - blomstererter og blomkarse. Så da er jeg i gang med mitt plantekretsløp.
Har hatt gleden av å ha en flokk gråsisik på mateplassen i år, den er så stilig med den søte, røde kalotten
 Ser på nettet at mange er i full gang med masse såing, så man skaper sin egen måte å gjøre det på. Kjekt at så mange ønsker å så egne grønnsaker, og noen er ekstremt flinke til å høste hele året nesten. 
Nå har sola gått ned i havet og etterlater et vakkert himmelsyn i rødt og oransje over et nesten blikkstille hav. En fin dag - dagen i dag også...og imorgen er vi blitt lovet. Men jeg liker ikke at det blir kaldere, skulle hatt litt sne først. Lykke til med våren  - om litt!

DET BLIR NOK SEIN VÅR....men man prikler, og stikker fingeren i jorda

$
0
0
....bare for å støte på tela en cm ned. Kan sammenligne med i fjor, siden jeg skriver hagedagbok, og da var det ikke noe tele på denne tida. Mange flere planter blomstret, og knoppene på busker og trær svulmet. Men jeg ser også at ifjor kom det et himla dårlig vær utover i mars, med 20 cm sne 18. mars. Så det er jo som forventa i denne tidlige vårmåneden. Fant bjørk med museører 26. mars, det blir nok ikke noen gjentagelse i år!
Mellom Bjørgen, Tande, Jansrud, Maren og Pedersens fall, blir det tid til litt priklerier i drivhuset - nå er fiolene pottet, likeså tomater og salvia, kjempeverbena og blodbeger. Og de står i kø, alle de andre :-)
Det er så godt å se disse lubne, fine frøplantene, som snart skal lyse opp i hagen. I kjelleren står rekker med frøbakker under vekstlys og venter på å få to blader til, så de kan flyttes ut i drivhuset. Har sterk mistanke om at det kommer til å bli veldig fullt der....
Tre fine rosestiklinger har fått større potte, en Louise Odiere, Schropshire Lad og Glory of Edzell, alltid spennende å stikke roser! 
Artig med nye farger på svibler, nå dufter stua deilig av lys gul og svak rosaorange svibler, et lekkert nytt bekjenskap!
Ute er det lyngen som viser lovende takter, det er så mange fine farger på skuddene, og det ser ut som om det blir masse lyngblomster i år!
Når (hvis) det nå blir litt varmere i lufta om dagen iallefall, skal vi ta ei skikkelig beskjærings-økt. Det er en del busker og trær som trenger litt tukting. Særlig to svære hyller, de skal halveres! Altfor tidlig å begynne å rydde i bedene, med den temperaturen som er nå, er det bare bra at "rasket" ligger og beskytter. Er veldig spent på om det er mye som har strøket med i denne kalde, sneløse vinteren. Det hadde gjort seg med et lite snedekke. Men jeg vet at det er veldig mange rundt om i landet som ikke er noe glad for dette snedekket. Utrolig mye noen plasser! Men vi satser på at det blir en varm vår i år, ha ei fin tid framover!

2. APRIL - AKKURAT LIKE KALDT....og så kom sneen!

$
0
0
Ja, jeg vet at jeg ikke skal klage - noen har det myyye verre, de to, tre cm her er bare april! Jeg VET det, men våren er utrolig sein i år her ute ved havet. Den sneen som kom, blir jo til vann for plantene der nede i tela, har aldri opplevd at disse vakre vårvekstene virkelig gruer seg til å stikke opp hodene!


Har noen tidlige gule krokus, og ser fargen på diverse andre, men om krokus tommasinum klarer å sprette ut, vet jeg ikke. Men de er stilige i stram givakt også.



Lyng og sneklokker kler hverandre, og som jeg har sagt før, lyngen trives veldig godt nå.
Helleborus atropurpurea pleier å stå full av blomster på denne tida, men nå har blomsterhodene såvidt våget seg over jordoverflata. 


I pottene med tulipaner, har en sort noen spennende blader. Mulig at det er papegøyetulipanene som stikker fram? 








Klosterklokkene, som vanligvis blomstrer mye tidligere, viser såvidt de vakre klokkene sine nå.

I drivhuset er det såpass kjølig om natta, at de aller fleste plantene har last på toppen. Tar av toppene om dagen, det vokser og spirer hver dag. Mannen min liker å bruke engangsmopp når han vasker sin del, det må han gjerne, særlig når boksene er ypperlig til plantepotter! Han lagde to hengehyller for noen år siden, de er veldig greie å supplere med.




I fjor kjøpte jeg meg en sibirkornell, syns den så bleik ut, nærmest beige grener til å begynne med. Hadde tenkt å klage, men så plutselig begynte greinene å bli rødere og rødere...nå kan jeg ikke klage, nei :-)
Ellers har jeg en glede i vente i april - i lag med seks gode venninner skal vi til Hagemessa på Lillestrøm. Drar med tog fra Åndalsnes  fredag 20., hjem 22. 
Får vel ikke handla så mye, akkurat, men vi har alltid ønska oss en tur dit - og nå blir det. Hvis ikke Lillestrøm blir stengt på grunn av flom....som i fjor!
Håper det blir plussgrader om natta snart, gjerne litt regn - og SÅ - full fart i hagen....ønske jeg meg. Nå skal jeg ut i drivhuset og så blomkarse og erteblomster! God april!

VÅREN I FULL GANG....og vårhagen leverer!

$
0
0
Varmt er det ikke, men det bryr ikke vårens vekster seg om! Selv om bjørka har museører nå, blir den neppe grønn før til 17. mai, tre uker senere enn i fjor. Tror våren er forsinka over hele landet....
Går stadig vekk med svarte hender, selv om jeg "bare" skal kikke litt. Har ikke fått stelt hele hagen, ikke alle rosene er klipt - men jeg har ei uke på meg til å gjøre det, pluss plante ut diverse frøplanter som er blitt så store og flotte og herdet, at de godt kan komme i jorda. fiolene er kjempefine, malvaen også, og cosmosplantene, rudbeckia, lobelia...osv.


Mange fine, men litt små stauder står ute og herder seg, tistler, lave lupiner, kongslys (2-årig) og mange flere. De fleste plantene må vente til etter 17. mai før de kommer i jorda, for vi skal tilbringe to uker i lag med våre kjære familier, til konfirmasjon i Haugesund og 17. mai Bergen. Galskap å reise bort i denne fantastiske voksetida kanskje, men med god hjelp får vi det til.
Skal være desto mer i ro hele sommeren, bare kose meg i hagen hver dag...forhåpentligvis i brukbart vær.



Primulaene koser seg uansett, de lyser opp overalt - og er bare den optimale vårblomsten.    Kuleprimula fins i mange lekre farger, er spesielt glad i de hvite, den fine rosa og den med svarte knopper,som blir mørk fiolett etterhvert.
Primula avløser hverandre med sorter helt til utpå høsten, herlig!



Har to spennende, tidligblomstrende primula, den lyseblå p. marginata og den litt mer fiolette p,. venusta. Ellers er det de lysegule riktblomstrende primula eliator, og p. amoena som ruler i bedet. Jon Moe er en hvitgul, fin sort, ser at den må deles i år. 










Var på tur til Hagemessa på Lillestrøm i år, og det ble jo med hjem en godtepose...eller en koffert (liten) med godterier. Iris, rød blåveis, saxifraga, hvit løytnantshjerte, fylt, rød primula, geranium, trillium, clematis og to juleroser. 

Min fine, "gamle" helleborus atropurpurea er helt nydelig nå, og den fylte burgunder ser jo flott ut der den står. Den enkle rosa har ikke fått seg plass ennå.




Den fylte fra kofferten står med sin ser virkelig staselig ut, men i min hage blir den nok ikke så høy.




Ikke vanlig at trollius blomstrer så tidlig som i april, men denne søte lille saken står så strålende gul på denne tida, etter blomstringa blir den dobbelt så høy!


Det blir mange akeleier i hagen i år, og den fineste kontrasten har disse to.
Sånn kunne jeg holdt på, ingen tvil om at våren er her. Denne uka skal det jobbes. Od drivhuset kunne jeg skrevet mye om, det er stappfullt!


Så tar jeg fatt etter 17. mai, muligens med godtepose fra Rolf Eide på Askøy! God vår, dere!


SIER DET HØYT......ønsker meg regn

$
0
0
Ønsker meg tre dager med regn som regner rett ned, som etter tre dager skrur seg av, og sender gode solstråler på oss igjen - for ei stund. Vi har ikke godt av bare sol, det er noe du reiser til et eller annet syden for å oppleve. Nå er det visst tvert om. Vi dro til Haugesund i 7. mai, var der ei uke, og hadde med all slags klær, behøvde bare kortbukse og tskjorte. En regnskur, og den dagen var det konfirmasjonsforberedelser, og innejobbing lell.  Likeså i Bergen uka etter, sol og pent. Da vi kom hjem til forvokst hage; akkurat likedan - en hel måned uten regn! Skummelt...her på Nordvestlandet i hvertfall!
Jeg vanner bare nyplantinger og nyplanta roser, krukker og ampler - og i drivhus og pallekarer. Blir mye vannbæring av dette "bare" også.
Ellers ser plantene ut til å klare seg bra. Jeg graver ikke i jorda, planter ikke nye vekster - og så er vi så heldige at hagen ligger mot nordvest, vi slipper den intense morgensola. 
Det er vanskelig å velge ut planter til denne epistelen, fordi det er så masse som blomstrer nå. Akeleiene er på sitt vakreste, selv om det var i overkant mange akeleie vulgaris som hadde skutt i været mens vi var vekk. De drar jeg opp der de ikke passer, noen får stå hvis de er pene i form og farge. Har mange fine sortsekte, så akeleier vil alltid finnes i hagen.
En vakker blålilla meconopsis og hvite Marit skal få representere alle de andre  lyser opp i bedene, flotte turkisblå grandis  og baylies (betonifolia). Har også
en lav rosa også, som heter m. coockeii. 
Besøkte Rolf Eides Plantesalg i Bergen, og da kunne jeg ikke la være å kjøpe denne frueskoen, en hybrid - sto ikke navn på den, desverre. Men lekker er den, håper den vil spire til våren, de er visst primadonnaer i hagen.

Knallblå campanula saxifraga fikk det tøft i bergsprekken, visnet fort i sola. Men den kommer igjen. 
Det er fint med med variegerte blader innimellom, og astrantia Sunningdale White  er et fint innslag i det grønne. 
Heuchera fins i utallige versjoner, og navnene er ikke så lett å huske. Men Blackberry Pie er den aller fineste, bildet viser ikke rett farge, som er mye dypere mørklilla.

Kunne ha lagt ut utallige bilder av plantene i hagen, men jeg håper at det ikke blir så lenge til neste gang jeg skriver - Har mest drevet med luking siden vi kom hjem, og klarte å få i jorda resten av småplantene før det ble for tørt. Hagelaget vårt fylte 20 år i går, og det var mange forberedelser med å lage en kavalkade over disse årene. Gurimalla så mye lærerikt og morsomt jeg har fått være med på gjennom disse årene, i lag med kjempekjekke damer...og en og annen mann. Meld dere inn i et hagelag, det er så mye god kunnskap der!
Men det blir ikke regn med det første, sier de som vet......


DET ER FINT NÅ...på tross av stormkastene

$
0
0
Det er ingen spøk å få stormmelding, når hagen formelig stråler av farger, og plantene står strake og flotte, trass i tørke i ukevis! Alt av krukker, ampler og løse gjenstander ble stuet vekk på trygg plass. Så var det bare å stålsette seg...
Og det ble ganske tøft noen steder, særlig der det er et vindstrete opp langs huset. Kan ikke stoppe det heller, så det var bare å vente å se hvor mye som ble "knust". De plantene som ble verst truffet, lå jo langflat, men retta seg opp igjen med litt hjelp. Mange ble brune i toppene, noen greiner knekt, men det kunne vært verre. Men verre er det at det er meldt mye vind de nærmeste dagene - med regn. Ikke helt normalt i juni...

Men nå blir det blomster og ikke vær - hagen leverer, den! For første gang på flere år blomstrer basunblomsten, incarnvilla mairei, med flere blomster. Veldig fin, store blomster.
En annen skjønnhet står så blygt i skyggebedet...men snur du den, er den ikke blyg - nomocharis farrerii.

Akeleiene er så fine, men noen må vike plassen av og til, det gjelder den vanlige akeleie vulgaris. Men hvis den har en fin farge, får den blomstre ferdig. Særlig bladverket tar veldig stor plass. (de på bildene får stå)

Vanskelig med navn på disse akeleiene, men den blå skjønnheten heter a. careuleum var jucunda, vårakeleie.




Meconopsis (valmuesøster)
kan også være vanskelig å navngi, de er uansett noen skjønnheter i hagen - blomstrer lenge og med masse blomster. Den blå fargen lyser i bedet, men de hvite er elegante og lekre, den lilla er spesiell. Blå m. grandis, hvit "Marit" og lilla m. Hensol Violet.
En annen himmelblå blomst som jeg liker veldig godt, og som kanskje har den deiligste duften av alle, er polemonium himalayense, en flokk. Den er vakker i buketter og blomstrer lenge. Har den også i hvitt.

Og for å fortsette i det blå, så er en annen yndlingsblomst, den lave blå riddersporen delphinium oreophileum. Fint å tenke på at den har jeg sådd fra et lite frø.
Det har jeg også gjort med den helt lave trolliusen som jeg ikke vet navnet på. Den blir ikke større enn 20 cm :-)





Stiklinger er en fin ting å gjøre, selv
om det kan ta sin tid. Denne syrinstiklingen "sto stille" i fem år, helt til i år, da slo den til, vokste masse og satte et utall vakre blomsterklaser. Gøy!

Til slutt mere frøformering, samler alltid fiolfrø - og de er utrolig lette å få til. Og en fryd for øyet!
Lurer på om hagen blir en fryd for øyet etter neste storm, det gjenstår å se. Bøy dere med vinden elskede planter, og la det stå til! Bildene tatt før stormen som var.


DET REGNER NÅ....passelig om det varer hele natta :-)

$
0
0
Det hadde virkelig vært nyttig, ei skikkelig rotbløyte midt oppi den tørre perioden vi opplever over store deler av landet. Ikke så alvorlig her på Nordvestlandet, der vi ikke har over 20 grader. Men man kan virkelig synes synd på bondenæringa!
Her i min lille grønne oase, går jeg med vannkanna om kveldene, og deler ut vann til krukkevekster og nyplantinger - og de svarer med å trives med det.
I drivhuset legger de bitte små druene på seg for hver dag, det blir spennende å se etterhvert. De første supersøte, oransje Sungoldtomatene er fortært, og de agurkene vokser og som bare det! Sorten Flamingo fra Impecta skal jeg satse på neste år også! 20 cm er perfekt størrelse!




Det er tid for iris her hos oss nå, og de tre som blomstrer nå, er Silver Edge, blå og lekker, fiolette Roaring Jelly og den blålilla jeg kjøpte hos Finn Schjøll på Hagemessa i år, heter Pink Parfait. Det er en fryd å ha disse fine plantene i bedene, de stråler om kapp!














Geranium magnificum Rosemoor har sitt høydepunkt i disse tider, et vell av flotte blå blomster. De står lenge i den temperaturen vi har, og humlene elsker den.

Anemone levellii er et trivelig bekjentskap, rikblomstrende og tåler litt vind. Nydelige hvite blomster, blå på baksida.

















Inula orientalis glandulosa er ei strålende sol midt i et bed, blir i godt humør av å se på den!
Og jeg blir så himla glad hver gang peonen Sarah Bernard blomstrer! Ikke så mange blomster denne gangen, men du verden så fin!













Er veldig glad i dianthus, nelliker. Har mange sorter, men den mest spesielle er nok Spangled Star, utrolig frisk og blomsterrik.

Har nevnt stiklingsformering før, og Stjernetopp - Deuzia scabra flora plena er et godt eksempel på hva en kan få til. Den blir bare finere og større for hvert år.
Det er ei fin tid nå, rosene kommer i overflod, så det vil bli mye god duft i hagen feamover. At Stanwell Perpetual står nesten uten blader etter stormværet forrige uke, men full av hvite blomster, er nesten litt komisk. Men det tar seg nok opp neste år. Håper de som trenger regn, får ei skikkelig rotbløyte! Ha ei fin uke :-)

DA VARMEN TOK OSS....men blomstene står han av!

$
0
0
Nå har vi hatt varmerekord (30)og tropenatt, og utallige dager med strålende sol og noen veldig få regnskurer......siden ca. 7. mai. Men ennå er plenene grønne og plantene oppegående, og jeg er glad for at hagen er vestvendt i disse tider. Og jeg er glad for den irriterende (vanligvis) nordavinden som er ganske kjølig til vanlig om sommeren, men som nå er som softis ned gjennom halsen.
I går trykte vi oss sammen på "Kaia" til lunsj, eneste plassen det var skygge :-)

I dag er det velsigna overskya, med løfte om litt mere regn utover dagen.

Kjøpte tre liljer i vår, planta dem 15 cm dypt i potter, og siden bare venta og venta...på det første skuddet, så cm for cm til passe høyde, og så knoppsetting. Ser på knoppene, litt lengere for hver dag, ca en mm vil jeg tro. Knoppene svulmer og vokser og vokser.....åpner seg bittelitt, litt mer....i løpet av uker. Og så er de der - og ventetida er glemt!! Ut krøller det seg de vakreste kreasjoner - jeg blir helt "månebedotten" så vakre de er, lilja nepalense Kushi Maya, svære eksotiske blomster), Pearl White (den hvite) og Tiger Babies (lys aprikos). 

Kushi Maya



Har også andre liljer som er vakre også, Dette er Hoffrica Vichy
Den oransje, navnløse - skarpere farge i virkeligheten! Vanskelig å plassere, derfor står den i krukke. Går litt rundt med den. Nå fikk den passelig plass ved den limefarga barlinden.

Onkel Evald-lilja, brannlilje - fint minne fra Tromsø
Lilja Rubellum, blomstrer senere

 Barcelona, litt bleikere enn vanlig i varmen.
Ellers blomstrer det mye fint i hagen, alltid noe som lyser opp. Her lyser den gule lilja Connecticut King opp i bakgrunnen.

Håper alle får det regnet de behøver, at sommeren varer ennå ei stund, og at høststormene venter lengst mulig før de besøker oss. 
Ha en fin sommer fortsatt.
















DA REGNET TOK OSS.....men blomster altså!

$
0
0
Blomstene - de står han av! Nå har vi hatt noen dager med øspøs regn og mye vind! Har lagt meg om kveldene og uffet meg over piskende regn og uling av sørvesten, med storm i kastene. Har vært engstelig for å se ut om morgenen, men det aller meste står bare og rister litt på seg, unntatt rudbeckiaene, de ligger litt langflat, akkurat i vindstretet. Men kjenner jeg dem rett, så retter de seg opp om vinden løyer. 

Jeg nekter å kalle dette været i august for høst, håper inderlig at vi får et streif av sommer igjen - og september pleier av og til å bli fin og varm. Men det er uvanlig med fire stormete ruskevær midt på sommeren, fra juni til nå.......og så den tørkesommeren i tillegg! Liker det ikke!
Syns også at alt er så tidlig, høstphlox, liljer og andre høstblomstrere. Tror det er mange som føler det slik. Hagebærene ble jo også så fort modne i år!


Det er mye fint som blomstrer uansett vær, og i steinbedet er veronika spicata Heidehind veldig fin i lag med sedum Blue Pearl og Touch Down. Har mange bed, og de skifter på å "briljere". 

Nå er det bedet mot sjøen som er vakrest, med gule Connecticut-liljer, tre sorter høstphlox, den blå blomstrer særdeles lenge. Begynner tidlig i juli. Rosene til Hansaland lyser opp bakerst. De fikk seg en knekk i tørken, men har kommet seg fint nå. Sådde noen verbena bonadensis tidlig i vår, og de står nå der med en bitteliten blomst på toppen...skaper jo litt høyde i bedet :-)
Har et fint lyngbed, som ikke blomstrer så mye nå, men med en kant av denne lave astilben, får bedet det lille ekstra. Har ikke noe navn på astilben, desverre.



Har samme problemet med den nydelige heucheraen, har så mange at navnene går i surr. Men den er utrolig fin, og har selskap med flere gentianaer og en nykjøpt hosta som jeg vet heter Fire and Ice! Gentianaene er heldigvis ikke tidlig ute, må ha noe fint i september også. Den lille hostaen om blomstrer, har jeg navnet på, men må finne det :-)


Var så heldig å vinne en svær, lekker hortensia da hagelaget fylte 20 år, og den kalles Magical Four seasons. Den har i alle fall skifta farger fra lyseblå, lime og hvitt - til rosarødt, lime og hvitt. Vet ikke om den rekker flere skift, men vi får se.
Jeg må alltid ha rudbeckia i hagen, disse sommersolhattene er bare så nydelige, og den gule fargen gjør meg glad! Men rud. Sahara kommer med fine nyanser i rust og andre nyanser i rødt og orange. 

Nå er det snart tid for å samle frø, det er alltid noen planter som er raus med frø, og der samler jeg inn. Det er litt artig å så av egne frø. Men noe må jeg kjøpe - sånn går det i runddans i dette hagebruket.
Ha en fin sensommer fortsatt, håper det blir en touch av sommer på oss alle!


















VARME HØSTDAGER...det liker vi!

$
0
0
Når temperaturen stiger til 24 grader ute i Bud i september, og det varme været varer over flere dager - da er våre ønsker oppfylt! Ingenting er som en varm start på høsten, der lette klær og solstolen ennå er i bruk. 
Bonica og Jens Munk
Og plantene storkoser seg, selv de rosene som aldri remontere hos oss, kommer med flere nye, lekre blomster

Alexandra Rose



Vakre Aloha
Klematisene har gode dager, Blue Angel med sin lyseblå farge, og fiolette Warsavska Nike (mere fiolett i virkeligheten), som trives i potte oppetter veggen


Jeg har lagd meg et hostabed, med ganske små og noen mini-hostaer. Innimellom har jeg fått plass til en avlegger av anaphalis triplinervis - perleevigblom, syns den passet godt der i framkant. Sprer seg moderat utover med tida.

Kjøpte også fire nye heuchera - alunrot, og fire lyng fra Eide Stauder. Artig å rydde i et bed som er overvokst. Da får man plutselig plass til noe annet.Den grønne heter Peppermint, den ved siden av er navnløs. Den gyldne er Marmelade, den hadde jeg fra før, og ved sida av den står Sugar Plum. Den fjerde nye heter Fire Alarm! Det fins et utall av sorter heuchera, tror jeg har fått meg ei fin lita samling!



I dag, da vi kom ned fra fjellet - tok vi opp potetene. Værmeldinga for neste uke er ikke akkurat fristende å tenke på, med regn og blest. Men potetene var prima, hele 40 kilo av 30 settepoteter, bra foll!

Ellers består hagearbeidet av luking, klipping, litt flytting av planter, og andre forberedelser til vinteren. Når frosten kommer, skal rosene få seg et godt dekke, ellers skal pelargoniaene inn i drivhuset, krukker tømmes eller settes inn. Før det er nok drivhuset tømt og rengjort med stim - funka bra det apparatet vi kjøpte i fjor. Ennå er det tomater som modnes, blir det noen grønne igjen, lager jeg syltetøy av dem i lag med pærer og ingefær! Agurkene gir seg ikke, de er blitt mindre, men like gode. Merk dere navnet - Flamingo fra Impecta! 
Kos dere med hagen i høst! 

STILLE UTE....akkurat nå!

$
0
0
...men i morgen og tirsdag er det påan igjen, ifølge Yr. Ikke til å bli yr av, akkurat, men denne søndagen ble plutselig en solskinnsdag - der vi kunne ta oss en kaffepause ute. Vind fra sørøst er god vind, og det ble faktisk ei fin økt i hagen. Vi blir sikkert tilgitt at det er søndag, i disse tider må vi bare hive oss rundt når det er en pause i uværet.
Vasket faktisk vinduer i morges, de var så fulle av salt at det var helt disig å se ut, vintergardinene kom også på plass. Vi har også redd opp fire senger, for i morgen kommer Elin og Cathrine med Andre og Veslemøy på høstferie fra Haugesund til Bud. Det gleder vi oss masse til :-) Krysser fingre for et par solskinnsdager...
Hagen har klart seg bra i disse forblåste, våte ukene. Trærne ser miserable ut, nesten fri for løv. Ikke så mye lenger inn innover, er skogen nydelig gyllen og vakker, så hage på hauger er noe for seg selv. OG det aller meste har klart seg godt, så det kribler i skrotten når jeg tenker på våren og oppvåkningen! Det er hele tida noe som blomstrer. For eksempel de fineste jeg vet på senhøsten - høstsedum - oktoberbergknapp - sedum spectabile! Har tre vakre, ønsker meg den kvite også! Herbstfreude heter den som blir aller rødest. Elsies Gold med sine vakre brokete blader, og Matrona med sine røde stilker og lysrosa blomsterkroner. `


Blå blomster har jeg mange av i bedene, og ny av året er en lav sort agaphanthus, som ble kjøpt på Hagemessa i april. De har en nydelig farge, og at de er lave er bare bra! Geranium Buxton Blue kommer som den seneste av mine geraniumer, lekker tofarget blomst. Men høstgleden er ikke fulkommen før gentiana sino ornata - kinasøtene blomstrer. Nå har det vært så lite sol at de ikke har fått utfolde seg, men vi kan jo håpe. 
Geranium Buxton Blue
Agaphanthus, lav
Gentiana sino-ornata, kinasøte
























Kinasøte - hvit form









Sølvtistelen - carlina acaulis simplex var ekstra kraftig i år, bier og humler elsker den!

Den lave syrinhortensiaen Little Lime ser ut til å ha etablert seg ved dammen, det er hyggelig. Er så betatt av disse lave hortensiaene, siden de fleste sortene blir for svære i min hage. Og den oppstamma rogna sorbus reducta, har beholdt alle sine rosa bær i styggeværet. Jippi :-)
Nå har jeg fjerna ugress, klipt og samla frø og satt løk og rydda i potter og satt inn det som skal i drivhuset. Gubben planlegger ny kjøkkenhage, og nå står jordskokkplantene i den ene av de gamle pallekarmene. Det blir  spennende å se hva vinteren har å by på! Håper den blir bra for oss alle!

Viewing all 118 articles
Browse latest View live