Quantcast
Channel: Hageåse
Viewing all 118 articles
Browse latest View live

FØRSTE SOMMERMÅNEDEN...og endelig en god regnskyll

$
0
0

 Det har ikke regna siden 18. mai, og det har faktisk vært bra at vi har hatt noen dager med tåke noen dager. Tåka forsvant i løpet av dagen, men den fuktigheten gjorde godt for plantene. Men du verden, så godt det var å høre regnet tromme på vinduet i natt - god gjennombløyting for tørste planter!

Spring Green

Princess Irene





Princess Irene og rhod. Flava kler hverandre


Tulipanene har åpna seg, og høyest rager Princess Irene og Spring Green. Ellers er det de søte villtulipanene Cynthia og Honky Tonk som sjarmerer meg. Nevner også de røde og gule 
Trumptulipanene som alltid dukker opp i rosebedet til 17. mai. Ikke råd å få dem vekk, de blir i hagen for ever!


Cynthia til v., Honky Tonk til h.

Akeleiene har poppet opp nesten overalt, og jeg drar opp de jeg ikke vil ha. Men noen ganger er jeg usikker på om det er fine sorter, ikke vanlig vulgaris, de får stå. Men klipper av stilkene før det blir modne frø. Den lave blå a. flabellata nana er god til å skjule frøbelgene, men den er så utrolig søt at den er tilgitt. Har en mellomstor blåhvit også, fine i vårbedet. Klarte å flytt en mørkeblå akeleie jeg fant, husker ikke at jeg har sådd den - kjempelekker helmørk blomst! Tok en frøbelg som stakk utfor stakittet jeg gikk forbi, den lekre lave skjønnheten heter bare "Karen sin". 




Det er meconopsisene som ruler i hagen akkurat nå, de er bare enestående vakre der de kneiser himmelblå i bedene. Mange av dem er 30 år!! Har et par hvite varianter, den lilla Henson Violet og en rar gammelrosa som heter m. coockeii. (Gul valmuesøster vil jeg ikke nevne...selv om den er vakker.)



Etasjeprimulaene begynner å vise seg , og aller først ute er p. bulleyana, fantastisk stor og vakker med mange etasjer. Står sammen med de blå over. På den andre sida av høydeskalaen er p. sieboldii Dancing Lady, med sine kniplingsblomster.


Ton i ton med p. bulleyana blomstrer en skjønn asalea, fått som liten stikling av ei god venninne - evig takknemlig for den herlige planten! Elsker den fargen!



Har bare en cypripedium, en hybrid uten navn, og i fjor kom det ikke en blomst - men i år ble den riktig så fin, eksotisk som den er. Skulle gjerne hatt flere, vi får se....



Dette var et lite utvalg av planter som blomstrer nå, får ikke med meg alle denne gangen...men noe mer blir det vel etter hvert. Og regnet er en velsignelse i dag, det er meldt mer sommer etterpå! 

Gled dere over juni, nå er det sommer!








MIDT I JUNI....mye regn og vind

$
0
0
Noen sommerlige dager i begynnelsen av måneden, deretter mye vind - og så mye vind og regn! Regnet var godt for hagen og naturen, men den enerverende sørvesten dag etter dag, er ikke bra for noen ting!
Det var frisk nordavind i dag, greit det, da kom plantene på rett kjøl igjen! Har rydda de fleste bedene i går og i dag, klipt vissent og luka vassarve og andre uønska ville vekster. Slipper ikke unna dem, men nå har plantene vokst sammen, og ugresset får ikke grobunn! 


Akeleiene er fantastiske ennå, selv om de har ligget langflat noen dager! Noen har jeg røsket brutalt opp og vekk, de fineste står og skal få lov å sette frø. Meconopsisene har fått en stuss, slik at de blomstene som er igjen og om er på vei, får skinne litt til.
Polemonium himalayanum (flokk) er en svært gammel staude i hagen vår, den har større blomster enn de vanlige, litt lysere farge, og ei nydelig duft. Den har fått selskap med en fylt mørkeblå clematis-akeleie, fine i lag. 
En annen plass i hagen står samme flokken, som har fått besøk av rosa ballerina-akeleie, heldig med de to også.


Den hvite/lyseblå akeleien har overgått seg selv ii år, er som en hvit sky - masse herlige blomster! Lenger bak i bedet står den fiolette, som har oppstått i hagen her, og som ikke har satt frø - ennå. Kommer trofast igjen år etter år. 

Også astrantia, stjerneskjerm er i full blomst, og denne, som heter Roma (tror jeg) har funnet seg en kledelig kompis, den lave og nydelige riddersporen delphinium oreophileum. Virkelig en stasplante! To stasplanter - i denne forblåste hagen på haugen. 



Noen plasser i hagen passer det med de bitte små og lave, som må ta til takke med bergsprekker og tørre forhold. Her har hvit timian og selvsådd rosa fjørekoll (opprinnelig fra bergene utom landet) alliert seg med tiriltunga, en av de fineste villplantene som alltid får bo i hagen. De også passer godt sammen! Men jeg plukker av alle frøbelgene jeg finner på tiriltungene!
Har en hvit og en lav rosa utgave av fjørekoll (armeria) samt denne flotte med mørke blader. Lang blomstring på dem alle, jeg pleier å nappe av de visne blomstene.

Hosta i krukke er et ypperlig valg. Den største har bodd i krukka i ti år, en andre fire år. Om høsten, når de har visna ned, legger jeg dem bak drivhuset - på sida. Da unngår de å bli for våte i hvileperioden. 


Rosesesongen er så vidt i gang, og gule Namdalsrosa og mørkerosa Rosarie del Hay er først ute av de storblomstrede, mens tusenblomstrosa med det stilige navnet Glory of Edzell var aller først. 
Endelig blomstrer Nelly Moser, i fjor kom det ikke en blomst. Det er nydelig å se de svære knoppene åpne seg

Stadig vekk forandre hagen seg, alltid noe spennende på gang. Ønsker meg sol og varme nå, ellers blir squashen bare noen cm lange! Og agurkene i drivhuset furter skikkelig. Men jeg høstet fire før kaldværet, så vi har ei stund. 

MIDT I JULI...mye deilig sommervær!

$
0
0

Juli begynte veldig bra, og jammen fortsatte det, med litt regn innimellom som vi hagere mottok med takk! Ennå er det varmt og fint, hvis man kan godta at jeg syns 19 grader er en deilig temperatur!

Frokost, lunsj og middag spises ute, det er så herlig å sitte midt mellom blomsterbedene og nyte fargene og luktene, og planlegge hvordan det skal bli neste vår. Har feilplassert et par nye stauder, ser jeg - de må komme fram i lyset neste år.

Mens prydgulrotplantene er riktig plassert innimellom, så de kan sveve over de andre plantene men sine lekre kroner.



Det er rosenes tid, og man kan bare fryyyde seg over alle de skjønne formene de har, enkle, doble, fylte og megafylte. Rosa i alle nyanser, knallrøde, hvite, lyse gule, oransje og tofargene. Svære blomster, bitte små blomster og midt imellomblomster. 

Irma og Anna Balsgård er to svenske søstre, som er utrolig hardføre og nydelige i fargen. Har alt dem opp fra stiklinger, de står på egen rot, og blir sterkere av den grunn. 


IRMA


ANNA

Wild Edric er et blikkfang for de som går forbi hagen, stor busk med nydelige svære, halvfylte blomster i en fin rosa nyanse. Engangsblomstrende, men det gjør ingenting! 



                            The Alexandra Rose er vakker i sin enkle form.


Aloha oppførte seg som buskrose de første årene, men plutselig begynte den å strekke på seg, så nå nyter jeg blomstene best fra verandaen. Den er veldig fylt og dufter deilig. Det gjør de aller flest rosene mine.


Henry Martin er en blomstervillig, mørk rosa og fylt rose, duftende og voksevillig.


Det er også albarosa Maxima, som må beskjæres kraftig av og til. Den setter rotskudd og den får lov å bre seg litt. Lyser veldig opp i skumringa. 



Ei anna hvit favoritt er drivhvite Madam Plantiere, som jeg har lagd av en stikling. Hun har røde knopper, og blomstene svever liksom som en liten sky der den står.


I hovedbedet er det tre planter som dominerer det største bedet, det er melkeklokke, astrantia og geranium Patricia. Elsker de storvokste plantene som fyller ut bedet med sine fine farger. De blomstrer lenge og er bare hyggelige å ha.


Hagen er et syn for tida, heldigvis har v sluppet unna skadeinsekter og har nesten ikke sniler, så nå er det bare ekstrem tørke som kan ta knekken på plantene. Men det er jo ikke så vanlig her på nordvestlandet....men aller verst vil jo være en sommerstorm. Det har vi hatt før...

Men nå ønsker jeg alle en nydelig sommer, alle hageeiere, krukkedyrkere, grønnsakentusiaster og tresamlere!

MIDT I AUGUST....varmt og tørt

$
0
0
Sjelden har vi hatt det så varmt og tørt over en lang periode på denne tida, nesten litt skummelt her på Nordvestlandet! Tørre plener, særlig der hagen ligger på berg og har minimalt med jord mellom stein og gress. Grasrota tar ikke skade, men pent er det ikke. Kan ikke vanne så mye heller, men slangen får ligge i ro og sildre ei stund i enkelte bed. Og jeg tviler ikke på at vi får noen liter ovenfra etter hvert!
De aller fleste plantene klarer seg bra, heldigvis....der bladene henger, hjelper vi til litt. 
Har noen bed som skinner best akkurat nå, og "sukkertøybedet" vårt er til å spise opp akkurat nå. Ei salig blanding av enkle og fylte prestekrager, petunia, sommerfloks, nicotiana i lime, hvitt og rosa, rufbeckia hirta, flere typer, aster Wartburgstein, eryngium planum (blå stikle) og sølvfarget cineraria, samt sedum Matrona. 
Prydgulrot har jeg fått sansen for, og jeg håper de setter frø. Sammen med melkeklokke (campanula lactifolia) er de gode ilag.

De fylte prestekragene har selskap med eryngium planum Paradise Jackpot. De kler hverandre godt.


Den spennende og lekre lilje nepalensis er på sitt fineste nå, den står i høstphloxbedet, der den blå phloxen, kanskje Blue Paradise, dominerer. På Portalen har endelig Helena Hybrida strekt seg over toppen. Den er vindslitt mot sjøen, men det syns ikke!




Ei revebjelle vil være med på bildet

Kjøpte lilja Pearl Stasey i fjor, og den var like lekker som jeg håpa på. Er så svak for den fargen, og den passer godt i lag med hvit phlox paniculata. 

Det er fint når plantene "står i stil" med hverandre, og den fine heben (fineste, syns jeg) har funnet veien ut fra Mopsen (kulefurua) og blomstrer like godt på begge sider av Mops.


Rosene taper seg fort i varmen, men klatrerosa Santana - som står ganske skrint på solsida av drivhuset - produsere klaser på 15 store blomster og knopper innimellom. helt utrolig.

 
En plante til slutt, som også produserer utrolig villig. Kjøpte fire pluggplanter  hos den lokale gartneren i Malmefjorden i vår. Disse ble omplantet og vokste fint. Tok et par stiklinger fra hver potte, satte i jorda og etter hvert var de blitt fine og store, klare for en runde til. Det resulterte i tre slike hengeampler pluss den som ble til overs og havna for seg selv...og trives med det. Du verden, for en voksevilje, er storfornøyd!

Nå har jeg rydda i bedene, klipt vissent, ordna et par små bed slik at jeg sannelig fikk plass til et par planter på vent. Hvis det ikke blir altfor ille vær framover, kan hagen vise seg fram på hagevandring neste uke. Kos dere i hagen, eller på verandaen, balkongen, hyttehagen.....


 

SNART SLUTT PÅ SEPTEMBER... og plutselig sommertemperatur!

$
0
0



 Vurderte å spise fårikålen ute, men det ble med tanken. Maken til væromslag fra i går, lørdag 25 med kuling og regn! Og det ble et gedigent omslag i hele Norge da vi fikk lov til å drikke oss fulle, kysse og klemme hvem som helst, herje på restaurant og danse flaut og intenst på fullpakket dansegolv. Som en vanlig nyttårsaften, sa politiet. 

Måtte levne ryddinga da det plutselig øste ned!

Her i hagen på haugen merker vi ikke noe spesielt til gjenåpninga, bortsett fra at gubben nå er på vei til fullstappet (kanskje)Molde stadion. Endelig sin egen sitteplass igjen! Og det satt minst tusen stær på strengene i dag!

Like mye på andre sida av stolpen!

På torsdag var det hagemøte på Slætta, der det var 70% på alle uteplanter, og 30% på løk. Noen fylte trillebåra, men jeg klarte meg faktisk med to vekster, som jeg visste jeg hadde plass til! En vingebeinved, euonmynus alatus Compact + en hosta hybrid, selvfølgelig. Sjelden disse kommer ut i hagesentrene med eget navn. Men fin er den. Og busken er kjent for sine strålende høstfarger, så det skal bli spennende å se. 




To liljer har gledet oss i september, den en husker jeg ikke navnet på, men den blomstret usedvanlig fint i september. Den andre kom med en blomst, nyplantet og dufter aldeles nydelig. Den vet jeg heter Anastasia, og jeg gleder meg til den blir stor!






Tre clematiser liker å blomstre i september her på haugen. Det er herlige lyseblå Blue Angel, som må få bedre plass til våren. Den andre høstblomstrende er c. Rooguchii, med sine lekre klokker hengende over Cunningham White. Så er det Nelly Moser i vakker rosarødt, som henger i en nedklipt kristtorn. Mye høstglede i disse. 


Carlina acaulis, alpetistel ble dobbelt så stor i år, den liker virkelig å stå tørt! Men det har vært skuffende lite insekter og sommerfugler på den i år. I det hele tatt lite av de flyvende! 

Edelweiss er også en plante som liker tørke, holder seg fin hele tida, til den bikker over når frosten kommer.


Er så spent på om den hortensiaen jeg planta ut tidlig i måneden, vil komme med blomster neste år. Det ser faktisk ut som den trives der den står, liker nok bedre å stå i jorda, enn i krukke.


Vierhortesia Little Lime trives i den samme fuktige jorda, fin plante på denne tida.

Det samme gjelder høstsedum,
både store og flotte rosa Herbstfreude, den lavere Matrona men mørkere blader og den brokbladete lyse Elsie`s Gold. De er virkelig praktplanter på denne tida, blomstrer lenge og er humlemagneter!
Elsie`s Gold

Matrona

Herbstfreude

Cosmos er en merkelig plante, lett å så, men oppfører seg ikke alltid som man vil. Har en høy, flott plante helt uten knopper, en rosa stor som en busk og en hvit som rager høyt over andre høye planter i et bed. Men uansett så blomstrer de utrolig lenge. Viktig å klippe av de visne blomstene, det fremmer vekst av nye knopper.



Det ble en flott eplehøst på oss i år, 25 kg store og små epler. Heldigvis fikk vi plukka dem kvelden før det ble meldt stiv kuling. For ut i halvmørtna, og det var bra! De hadde ligget strødd hos oss (og hos naboen) hvis ikke.


Ser ut til at vi skal får ei uke med fine temperaturer  nå, og det er godt å ha med seg inn i oktober, fortsatt god september! 




VÆRET ER HEFTIG....godt at hagen sover

$
0
0

 Det er skikkelig ruskevær nå for tida, men det er vi vant til. Vanligvis tar jeg med letthet sykkelen når jeg skal på butikken enten det blåser eller regner, eller begge deler. Men i dag satte jeg meg inn i bilden da Per skulle på noe, stormen blåser rett opp i gata på vei hjem. Så han måtte kjøre meg hjem og. Og det var om å gjøre å holde på bildøra når jeg skulle ut. Fikk den opp så vidt. 


Heldigvis så har det spakna litt, og hører på radio at bruene er åpna og ferjene går igjen.  

I hagen har det vært hagl på bakken i elingene, men den forsvinner fort i varmegradene vi har nå. Ellers er alt på stell ute, og plantene kan bare belage seg på vinter. I følge en lokal spåmann blir det lite vinter før jul - og det er ikke noe nytt.

I drivhuset er det full blomstring. Pelargoniene står så fint, at jeg har ikke hjerte til å kutte ned. De har litt undervarme, og får en skvett vann av og til. Så tar jeg klippen til våren, da er det lettere å få stiklinger til å rote seg, syns jeg. får aldri til høststiklinger. Ellers har jeg tatt inn krukkene med krydderplanter, en lavendelplante som står fint ennå. Et par rosestiklinger og stiklinger av fagerbusk får også ly i drivhuset, samt en blodbeger som er grønn og fin ennå

Tulipaner og noen andre løkvekster er plantet, noen i potter. Er litt vanskelig å finne plass til løkvekstene mellom alt det andre. Men krukker er lettere å plassere. 

I år har jeg gjort som proffene - lagt pottene med mange spennende planter på sida, også de store pottene med hosta (de har jeg velta hver høst) Så er det bare å studere frølister, sortere de frøene jeg har i bunker Skal så/ kanskje så, og skal ikke så. Ikke lett å begrense seg, det er et faktum! Ha ei fin adventstid med masse pynting og kos, og God Jul når den tida er der!

DET E NO LITT TIDLIG....vent litt, vinter!

$
0
0
Nå syter jeg bare på egne vegne, der vi "dansa" oss oppover gata og videre på turveien i dag. Full sol og bare velstand, egentlig. Det skal ikke mere til enn en liten minusgrad om natta før man får et litt spesielt ganglag på de skyggefulle stedene på veien, og blikket ser ned hele tida - der kan jeg gå, der ser det glatt ut, oops - nedoverbakke dekt av det tynne snelaget som kom i går. Når du kommer velberga hjem, kjennes det i diverse muskler at noen andre muskler har stramma seg. Men man er jo i bra form, så det tåler vi!





Vet jo så inderlig vel at rundt om i landet er det både masse sne, glattere veier, kaldere luft....så jeg burde ikke klage. Men det er litt for tidlig her ute i havgapet, der hagen er grønn og fin ennå, med lyngblomster og forvirra rhododendron, roser som ennå er røde og alunrot i vakre farger.
Er stort sett ferdig med hage-
arbeidet, og drivhuset er drivende fullt av pelargonia i blomst, nedklipt blodbeger (tåler den en vinterlagring til?), agaphantus, noen chilifrukter og visnende fikenblader. 



OG en nydelig blomst på engletrompetplanten
 som jeg fikk som avlegger i fjor. Tenk at den kom i blomst i år- sent men godt! Dufter deilig!

 En fin dag i november skal drivhuset vaskes, og kompostbingen skal tømmes, slik at jeg får jord til å legge på rosene. Den nye kjøkkenhagen begynner å ta form, gleder meg til den!
Sola er på vei mot venstre, og vi kan ane de fine solnedgangene vi har om vinteren. 
Blåmeisen har vært på vinduet og pikka på ruta, hei - tid for foring nå! Blir nok snart, skjønne, lille venn - jeg har kjøpt inn godsaker. Svarttrosten har nytt godt av at dammen har vært overfylt av vann, da kan han lauge seg skikkelig. Artig å se på, ikke redd for kaldt vann, den karen :-)
Vet ikke om dette blir siste hagebloggen for i år - får se etterhvert om trangen til å skrive og beskrive blir for stor utover, vi får vel se. Er spent på denne vinteren, etter det spesielle været vi har hatt ellers i år. Vips så er det jul, og solsnu og greier - god vinter dere, i sne og ikke sne.



PÅ TAMPEN AV MARS....det måtte komme sne til slutt!

$
0
0
Joda, våkna i morges til vakkert hvitt landskap, der alle fine, vakre vårblomster var borte vekk! Ikke det spor uvanlig, men nå var vi liksom kommet så langt uti en mars-måned som til og med har hatt vår med seg, og vårvarme. 

Gulskjerm

klosterklokker
Krokus tommesianum




Det begynte tidlig å poppe opp sneklokker, klosterklokker tidligkrokus og gulskjerm. Julerosene kom også veldig tidlig, altfor tidlig, for de fikk juling av den harde vinden vi hadde mye av i hele vinter.    










Men helleborus atropurpurea, den skjuler knoppene mellom gamle blader, klar til å utfolde seg med en gang det blir varmere i været. Da klipper jeg av de gamle bladene så blomstene får skinne. Og de blomstrer lenge.


Kuleprimula er også en trivelig vårplante, og jeg syns de er så stilig på tidlig stadium. Har en med nesten svarte knopper og mørk lillablå farge. Ellers i flere rosa nyanser og hvite. 



                            En super vårplante som også blomstrer lenge. 


En favoritt om våren og flott bunndekker er pulmonaria, lungeurt. Den fins i mange varianter, men min favoritt er Blue Ensign, med en ren, intens blå blomst og mørke blader. 



Lyngen begynner å blomstre tidlig, noen sorter før de andre - og det gir lang blomstring, til glede for insektene som suger nektar.
Kjøpte en salix Mount Aso for et par år siden. Den vokste fort, jeg klipte den ned og flytta den...og maken til lekre rosa gåsunger i massevis! Herlig. 
Drivhuset er stappfullt av frøplanter av blomster og grønnsaker, pelargonier og  urter, og rosmarinplanten er i full gang med blomstringa, helt utrolig nydelig!

                        Håper det våres snart rundt om, det blir så godt!




HELT PÅ TAMPEN AV APRIL...surt og kaldt!

$
0
0

 Etter ei flott uke fra påske og framover, trodde vi selvfølgelig at nå blir det fint videre i april....så feil kan man ta. Som vanlig, april er en deilig måned, men akk så ustadig. Det har vi fått erfare resten av måneden. I drivhuset bryr de seg ikke om ka slags vær det er ut, plantene vokser. Jeg har tenkt og tenkt for å få det hele til å gå opp. Har tre pallekarmer med planter nå, med bøyler og duk over. Det har frigjort plass til de fem tomatbøttene(to planter i hver) på ei side, tett i tett.

 



Da ble det plass til ei agurkbøtte med to planter, som allerede bærer frukt. Så står det brokkolino, grønnkål, sellerirot, persillerot og squash på vent, samt paprika og ei potte med jungelagurk på vent. Artig med noe nytt, blir en jungel etter hvert uansett. Noen sommerblomster står inne ennå, men det er framkommelig. Egentlig er det alle pelargoniene som tar plass, de opptar den andre delen der tomatene skal stå. Men de kan ikke ut før de er herdet og det blir varmere. 

Det er noen planter son skiter i om det hagler og sner, blåser eller er ned mot minus om natta...det er de herlige primulaene. Maken til plante, noen starter blomstringa i februar og holder på mens de andre blomstrer etter hvert. Når de omsider har gjort sitt, er det andre høyvokste som tar over på samme måte til langt ut på høsten! 









Primula altså! Skulle satt navn på alle, men har ikke navn på alle, så lar være.

Kubjellene tåler også det meste av kulde og blåst, de er jo godt beskytta av hårlaget sitt. Har tre sorter nå, her ved to av dem.



Den tredje planten jeg er vilt begeistret for, er vårlyng og høstlyng. Starter ofte å blomstre så smått i begynnelsen av februar og det går slag i slag helt til vinteren kommer. Mange sorter sammen gir blomstring hele tida. Og den som humlene elsker mest sammen med lyng, er pulmonaria Blue Ensign. Har mange lungeurter, men denne er vakrest, ren blå.



Har krydderurter i drivhuset om vinteren, og kryprosmarin slo til med nydelig blomstring i april. 


Nå er det bare å vente på litt varmere...mai, du skjønne milde. Og håper sneen fær snart fra mitt kjære Tromsø og hele Nord-Norge!



DA BLE DET PLUTSELIG 1. JUNI....kjølig start

$
0
0

 Det ble juni før jeg rakk å skrive om tampen av mai....som forresten ble skikkelig fin. De to siste dagen ga en smak av sommer, men ellers var mai både kald og våt, med en og annen soldag.. men ikke varme. 

Likevel vokser og lever hagen i all slags vær. Epletreet, det store har endelig bestemt seg for å blomstre, mens lille familetre har blomstra i to uker. Tro om de blir bestøvet, blomstene. Det er ærlig talt ikke mye insekter om dagen. Store humler er det en del av, og vanlige fluer, men de andre som skal bestøve og være mat til sultne fugleunger. Tida vil vise, nyter synet og dufta av blomstrende epletrær ei stund.


Alt er sent i år, syns jeg - men akeleiene begynner å vise seg fram. Særlig er en lav blåhvit (a.flabellata nana) og en litt høyere blåhvit tidlig ute, samt en storblomstret lav med lekker rosa farge og store blomster. Kaller den bare Karen
Sår seg hvor som helst


 
Karen sin
En variegert stjerneskjerm Sunningdale var. er aller finest for det vakre bladverket.
Vakkert bladverk

Rosenrot Magnus er flott med sine store skjermer i en lekker terrakottafarge. I slekt med rosenrot både til fjells og ved havet.

Trillium grandiflorum blir større for hvert år, og har store skinnende hvite blomster som varer lenge. Den har selskap av en variegert brunnera. En annen brunnera heter Sea Hearts, disse plantene er vakre hele sesongen med eller uten blomster.

Brunnera Sea Hearts

Trillium grandiglorus og en variegert brunnera. 
Fine i lag

Hagen sett litt fra oven, den forandrer seg hele tida.



Pelargoniaene fikk ei en fin overvintring i drivhuset, og blomstrer flittig allerede nå. har jo altfor mange stiklinger, har ikke råd å kaste fine stiklinger når jeg beskjærer. Må bli litt tøffere der!


Det er en plante jeg egentlig ikke liker, sjelden jeg sier det! Den har en irriterende evne å spre seg mye, har lange tynne blader om legger seg flate istedenfor å stå rett opp. Men når knoppene plutselig stikker opp av det slappe bladverket og blomstene åpner seg i solskinn... da er en tilgitt - ornithogalum  umbellatum - fuglestjerna. Nå står den på en plass der jeg kan røske vekk alt sammen når blomstringa er ferdig. Da tåles den.


Håper på en varm fin junimåned overalt i fine landet vårt. God hagetid!


SNART ER EN KJØLIG OG VÅT JUNI OVER....håper på juli

$
0
0

 Det er ikke så mye å finne på når energien føles som hagearbeid, men du må subbe i vått gress og blir våt oppetter armene bare du kommer nær plantene - som henger med hodene. Men du verden - de leverer, hagen er frodig og fargerik, alle staudene veksler om å stråle, og enda er ikke rosene og irisene og liljene helt klare for sitt show. 

Namdalsrosa, Hansa, Wild Edric, Ritausma, Glory of Edzell, Will Alderman, Agnes og Singel Sherry er frampå med noen blomster, men hovedfloret hører juli til.

 I går var det fint vær, og jeg vandret rundt i hagen (ikke overalt) og foreviget plantene i lag med hverandre. Må si at det er mange som kler hverandre.


Her er den vakre, velduftende utgaven av polemonium som heter himalayanum. Veldig riktblomstrende. Noen fine akeleier har plassert seg riktig for de hvite akeleiefrøstjernene og en mørkbladet geranium Purple Haze.

 Nomocharis forrestii, skoglilje? i lag med brunnera Sea Hearts, flere hostaer, avblomstret trillium grandiflorum, en liten geum og den storslåtte geranium Rosemore.




Avismurbedet, med vårfloks, vårakeleie, en anemone og krypbarlind Summergold

Praktstorkenebb og praktfulle valmuesøstre
                                                         med rød astrantia mellom





 Salat av Riddersporer, akeleier, geum, kongslys, nemesia, flokk, og mye mer.
Sukkertøybed!


 
Her er det gudeblom, hosta, rhododendron camchaticum, heuchera, geranium Chocolate, geranium Ballerina og brunnera Jack Frost, samt en lav geranium Thumbling Heart. Bl.a.


Steinbedplanter


En liten kuriositet kjøpt nordaførr, ei Andeslilje som nå har etablert seg fint i hagen, her i lag med fine fattigmannsorkideen nemesia. 

Kunne fylt på adskillig mye mer, men nå ser det ut som det er oppholdsvær såpass at jeg kan gå tørrskodd til postkassa, og ta meg en runde i hagen for å sjekke. Det er viktig, ikke sant- å sjekke hvordan plantebarna har det. Så skal jeg lage jordskokksuppe med brokkolini. kjekt med hjemavla! 




SISTE DAG I JULI BLE VÅT, DEN OG...verste sommer hittil

$
0
0

 Seks sommerdager i juli her i Bud, men ingen av den over 20 grader. Så da har begge sommermånedene vært temmelig trasig værmessig. Heldigvis har vi opplevd mye fint likevel, så vi er ikke helt deppa. 


Sommerfesten ble ikke noe av utendørs, men ble flott innendørs, og solgløttet gjorde at vi kunne ta noen bilder ute. Den andre bursdagsfeiringa hadde vi på Åndalsnes, med gondoltur til Nesaksla og turer på fine stier i nærmiljøet rundt - før lunsj på Eggen. Spennende vær, tåka var som en kulisse plutselig.

Og hagen....den har i all sin våthet, vist seg fra sin beste side. Ganske utrolig i det været vi har hatt. De eneste som henger litt med hodet, er rosene. Og de er litt trege i år. HVIS august blir litt varmere og solrik, har vi mye å glede oss til framover. 

Er litt redd for at blåbæra er blitt skjemt, vi må få tatt oss en bærtur snart! Rips og solbær har så vidt begynt å modnes, og tviler på at det blir noe særlig bringebær....

Astrania og augustprimula
Jeg har en plante på forskjellige plasser i hagen, som matcher de fleste plantene. De vakre skjermene i nyanser fra hvitt til mørk burgunder alt etter hvilket navn de har fått, så heter de alle astrantia. De er vakre i buketter og dekorasjoner og de blomstrer lenge, tåler vind og regn og er en stor glede i hagen. 

Astrantia, revebjeller og Ritausma


Astrantia, blå melkeklokke, hvit martagonlilje



Skinnende hvite erigeron Sommerneuschnee passer også i lag med astrantia. 






Astrantia Sunningdale var. har lekre brokete blader og nesten kvit blomst, og geranium Patricia boltrer seg i bakgrunnen.


Det er så mange planter som skulle vært vist, har så mange fine. Tar med en liten dekorasjon fra bursdagsfeiringa mi, som havna i juli istedenfor april, for å kunne samle hele familien. De fikk ikke så bra vær som vi kunne ønske, men vi fikk mye god tid sammen. Håper de som har hatt bare finvær og de som har hatt både og, og vi som regna vekk får en superflott augustmåned! 



Astrantia, skjærsmin, rose Mm. Plantiere og praktmarikåpe




SISTE DAG I AUGUST....og seks solskinnsdager på rad!!

$
0
0

Det er faktisk sant, at vi endelig skulle få sol uten regn, at jeg kunne gå ut og jobbe i hagen hele dagen uten å måtte pile inn med regnet hakk i hel! 

Nå har vi "sløst" bort et par dager på reise, men det er kjekt å reise i vakre Norge med sol og varme på lag. Nå skal vi kose oss med familien og konfirmasjon ei stund. Hagen klarer seg fint og venninna mi passer på at tomatene får vann. 

Tok noen bilder like før vi dro, og jeg må beundre disse tøffe, fargerike staudene som bare vokser og lyser opp i bedene.

Selv om dagene er fine og solfylte, så er det begynt å bli ganske kaldt om morgenen, en sterk påminnelse om at vi går inn i høstmåneden september. Men den kan bli bra!



En av mine yndlingssommerblomster er malva Braveheart. Den er lett å så, er like fin blant stauder som blant roser. Er i lag med en mørkbladet geranium og en sedum med mørke blader.

Astilbene er vakre og lettstelte, og denne tar over plassen når hvite dubber er avblomstret. Har selskap med en kattehale, kjempefin og blomstrer lenge.



Rudeckia hirta, sommersolhatt, har faktisk overvintret her i hagen
men jeg må så noen til, for å få den fine mengden. 
En lekker høstphlox passer fint i lag med de gule solene.


Fylte prestekrager og blå tistel

En sart utseende, men tøff sentblomstrende 
staude, som heter sidalcea, tvikattost.
Har en i cyklamenrødt også, veldig fine!









Til slutt har jeg valgt en høstblomstrende allium som blomstrer bor først gang. Den heter a. wallichi, og er en flott ervervelse!











....og den sitrongule lilja Connecticut King er like fin hvert år, og gleden er stor hver gang den åpner de store blomstene. Sette en del nye løker som kan plasseres der de passer


Kunne skrevet mye mer, men nå tar jeg kvelden etter en lang kjøredag...det vil si sittepådag. Men jeg måtte få med meg den siste augustdagen, og gleder meg til vi møter de borteboende barna i huset, bergenserne og Haugesundfamilien. Håper det blir en fin høst for alle, ikke mer frost ennå! 

STRAKS FERDIG MED SEPTEMBER....og for ei avslutning!

$
0
0

  Etter en flott avslutning på august, dro vi på to ukers tur til Haugesund og Bergen  da sommeren kom tilbake for fullt både der og i Bud, to herlige uker der mesteparten av klærne i kofferten lå urørt. Og nå avslutter vi med indian summer, kan det bli bedre?

Jeg har fått rydda det aller meste i bedene nå, flyttet planter, pottet avleggere, røsket vekk masse gras, klipt ned, samla frø til hagemøtet her, om stell av høsthagen og frøsamling. Krysser fingre for godt vær! 

I kjøkkenhagen er det meste høstet, og jeg er veldig fornøyd med det meste, men reddikene ville ikke! Selleriknollene ble litt små, men fullt brukbar, purren står ennå, fin den og. Gulrøttene fylte alle tolv melkekartongene, salat hele sesongen, fine sukkererter og super grønnkål. Og i år sådde jeg løk, det skal jeg neste år også! I drivhuset mistrivdes agurkene i kald sommer, men tomatene leverte. Kan ikke klage!


Høsthagen er vakker, de sene staudene står flott og fargerikt, og har sluppet hård vind i noen uker. Ikke alltid det skjer! Endelig kom det sommerfugler og svevefluer, gammafly og humler på høstsedumen...trodde de var helt borte, ble bekymret. Men nå er de her!

Rudbeckia hirta ble veldig lang i år, og de støtter heldigvis hverandre, strålende fine i all sin gule prakt. Rud. hirta Sahara har andre, spennende farger og er lavere. 



                                                                                                                        I år kommer det antagelig bare knopper på gentiana sino-ornata. Men den hvite blomstrer fint, likeså gentiana scabra med sin knallfine blåfarge!



Cineraria Currus overvintret faktisk, og er nå en god støttespiller til den rosa høstgeraniumen som jeg trodde jeg hadde luket vekk!


Perleevigblom, fylt og enkel prestekrage og geranium Starman  fyller godt opp i høstbedet!




Clematis Warzavska Nike trives i sin store krukke, og i fjor fikk den selskap av Princess Kate, i år "gifta" de seg. 


Clematis fargesoides, Paul Farges er helt overdådig flott, og den får vokse vilt der den står! 

Clematis Blue Angel ble flytta i vår, og den har klart seg kjempefint - hurra.


Rhododendronene har en tendens til å gjenblomstre når forholdene legger til rette for det. Ramapo har virkelig tatt av i år. Håper det blir blomster igjen til våren.


Hurra for sensommeren når den viser seg fra så vakker ei side, håper den varer ennå ei stund - fordi vi fortjener det! Ha det fint inn i oktober, kos dere i hagen og kos dere inne.


VÅREN HAR STARTA...etter heftig vårvinter

$
0
0

 Ja, hvem skulle tro at vi fra 5. mars skulle få den heftigste vinteren når vi var klare for vår! Ca 90 cm fikk vi, og sneen lå til 11. april her i hagen, da tinte den siste flekken. Snemåking ga god trim, og været ble jo strålende i påsken og helt til i går, den 22. april. Da ble det kaldere, sterk vind og utrivelig. 



Heldigvis fikk jeg rydda og overgjødsla i de fleste bedene, og kaldværet bruker jeg i drivhuset, for der vokser plantene seg større for hver dag! 

Dammen fikk helrenovering i år, stor jobb, fint arbeid av min dyktige gubbe, som flyttet stein, fant løsninger og fikk det til. Nå er dammen tett! Og bedet med fylt bekkeblom, lyng og primulaer er godt i gang.

Plantene bare lå under snedyna og slumra mens sneen lavet ned, og mens siste sneen smelta mer og mer, var de på vei opp, til og med den flatklistra julerosa helleborus atropupurea) bare retta seg opp stilk for stilk.


Kuleprimulaene lå med med kulene klare med en gang de fikk sol på seg, og de er vel en av vårblomstene som lyser opp mest. Mange farger fra hvitt til mørk lilla.


Kubjellene er også tidlig ute, de er godt kledd med pels på blader og stilker, utrolig fin vekst!

Blå valmuesøster (meconopsis) har samme pelskledde blader og klarer seg godt under sneen.

Ellers er det krokus, sneklokker, klosterklokker, kusymre og mange andre lave primulasorter, våriris, gulskjerm, snøstjerne, russeblåstjerne, juleroser, og ikke minst vårlyng som gleder oss i hagen for tida. Det er en stor glede å gå rundt og ta inn alle de fine fargene.I





I drivhuset har det vært full fart i hele vinter, den oppvarmede benken har først passa på pelargoniaene og etter hvert flere og flere frøplanter som har hatt et opphold i sportsboden under vekstlys. Nå er det fullt til randen - de bitte små i minste pottene trenger plutselig å komme hver for seg i litt større potter, og så i enda større potter...fullt er et mildt uttrykk enda jeg var litt mer nøktern i år? Noen stauder har jeg kjøpt som barrotsplanter fra Garden Living, og de er blitt flytta ut i en plaskasse med lokk for herding.

Grønnsaker skal det bli, gulrot ute i melkekartonger i stor plastkasse med lokk allerede tidlig i mars, så en spire i går. Og reddiken er på vei både ute og inne.

Broccolino, grønnkål, rotselleri, squash, purre, løk, chili, paprika, persille og basilikum, salat. Det er jo litt gøy, selv om det ikke er storskala dyrking!

Godt å være i gang, selv om det er bare 2-3 pluss og iskald vind og noen snefnugg i lufta i dag. Lufter ikke mitt fine podeepletre Kathinka i dag!  Det står med mange blomster som dessverre ikke setter epler ennå, men kanskje neste år? Uansett - jeg fikk til poding! Ha en god vår!


 



LITT FØR 17. MAI....dårlig vær i vente!

$
0
0

Virkelig - det var ei fæl værmelding i dag, to dager før nasjonaldagen! Når dagen i går var rene sommerdagen. Den ble benyttet til å ta rosebedet ved kastanjegjerdet en værssing (omgang), som vi sier i Tromsø. Gikk grundig til verks, Klipping, luking, og rydding, og mange prikker oppetter armene trass i lange hansker. Der og da ble det bestemt inni meg at Namdalsrosa SKAL vekk, den hadde tatt over bedet så brutalt mye! I dag gjøv vi løs på alle røttene, men hovedrota fikk vi ikke opp, selv om bade gubben og gamla dro det de makta. Så nå er den vakre skinnende gula rosa et fint minnne, i fotoform.

Men det er mange roser å glede seg til, som ikke er så krypende med røttene.







Påskeliljer er ikke så krypende, men de er kryper inn i hjertet, særlig de som ser litt annerledes ut. Det er mange sorter, jeg har noen - viser noen av dem. Navnene har jeg en plass, det får være.



 

Så en rar blomst i går, en jeg aldri har planta...men likevel sto den der...anemone nemorosa Green Fingers. Mysterium, har aldri sett den i hagen før, ikke kjøpt den heller, men artig er den!


Primulaene kommer for fullt, og de utvider seg og blomstrer mer for hvert år, utrolig trivelige vårplanter. Godt at de trives i den sure, våte jorda vår!





Astrantia Sunningdale var. har nydelig bladverk, som gjør seg godt i bedet, blomstene gjør ikke så mye av seg. Bladene til nyinnkjøpte heuchera Mulberry går fint i lag med broket høstsedum Elsies Choise, en lys rosa kuleprimula og astrantiablader. 




Den fineste og mest humlevennlige vårplanten jeg vet om er pulmonaria (lungeurt) Blue Ensign, den helt blåblå! Har den flere plasser, utrolig fin blåfarge.

En paprika har tatt fart og overgår de andre - som det er mange av, så kanskje jeg, med all chilien, får råstoff til chili/paprikamarmelade i år og. Den var veldig populær i familien i fjor!


Har ikke satt ut noen grønnsaker ennå, men gubben satte potet fredag - og i drivhuset står plantene i kø - men de må vente til etter 17. mai. Det må da bli litt varmere igjen? Epletrærne blomstrer ikke ennå! Vi får ta det vi får, og håper at alle får en fin 17. mai uansett vær. 



PRØVER Å VÆRE POSITIV...men juni starter som mai!

$
0
0

  Vi er to dager ut i juni, og det er meldt 7-10 grader ei uke framover! Heldigvis ikke særlig vind, den perioden som var i mai med stiv kuling opp i liten storm, satte sitt preg på særlig busker og trær. Halve solbærbuskene er brune og triste. Prøvde meg ute i dag, for i går gikk det an å plante og rydde litt. Men fikk neglebitt etter en liten halvtime + umeldt regn, så det var den økta! 


Tatt innfra

Altså, jeg må bare beundre hagens beboere, de står virkelig for en støyt! Særlig er rhododendron og primula helt strålende flotte, og alt kommer sakte men sikkert opp, mens enkelte planter står helt stille i bedet, synes jeg. 


Av de lave rhodoendronene er det mange å velge mellom. De er gamle, mange av dem, men holder seg lave og blomstrer utrolig flott hver eneste vår. Den øverste, som har små, grågrønne blader og lysblålilla blomster, er veldig fin. Den andre er R. impeditum Amethyst, med en mørk lilla blomst nesten mot det blå. Lang blomstring!



Rosene har ikke fått knopper enda, men de har fått fine blader, så det ser bra ut. Epletrærne blomstrer ikke ennå, bortsett fra det fine søyletreet som står lunere bak hekken. Men vi har ikke hatt mer enn et eple på de årene det har blomstret. Det er jo ikke insekter å se, bare ei og anna humle virrer rundt og leter etter nektar. Stærparet renner over plenene og napper til seg den kjøttmaten de kan få tak i til sultne unger inni garasjetaket.

Driver å planter ut småplanter som er skikkelig herda i ei god stund nå. Trangt om plassen, men skal nok få skvist inn det meste. I drivhuset er tomateneplantene blitt store, paprika og chili er godt i gang, fiken henger over hodet mitt og agurkplantene er veldig små, lurer på om de klarer seg i  det kalde været. To flotte squasjplanter venter på å komme ut i sommervarme...de må kanskje vente en stund.

Noen små soler lyser opp mellom steinene, de har plassert seg selv der, potentilla megalantha, gullmure. Den kommer tidlig og blomstrer lenge, virkelig en fin vårplante.


Har ei fin samling av rosa og hvit hundetann, samt en trillium pumilus og en liten hosta. De kommer fint hvert år, vokser sakte, men sikkert. Kjekt at de trives her i saltdrev og storm! De står i lag med en brunnera Jack Frost (tror jeg),en heuchera Marmelade, en putesaxifraga, en granium Chocolade? og en akeleie. Folksomt, men helt ok.

Ei anna samling som kan bli finere etter hvert, er en nyplanta liten hosta, en primula med "svarte" blader og hvite blomster-fått i år + en bitte liten nyplanta hosta. Bak disse står en roseprimula, som starter blomstringa med hvite blomster med et hint av rosa, og ender opp som rosa til slutt. Lang blomstring. 


Trillium grandiflorum blir finere for hvert år, den har selskap med brunnera variegata og en liten lav rhod. med lysegule blomster. Kanskje den må flyttes, trilliumen blir større etterhvert? 
Nå har jeg både skrevet av meg litt ? frustrasjon over det fæle sommerværet, og sett på bildene som egentlig gleder meg veldig.
Og jeg vet jo at på Østlandet tørker de snart fullstendig opp, det er ikke noe bedre, selv om sola skinner. Nordpå er snegrensa på bakkenivå, og gradene og sola er enda mer fraværende. Aldri kommet så mye nedbør en mai måned der. Kanskje vi må bekymre oss litt? 





















SNART OKTOBER....men ennå blomstrer det!

$
0
0

 Har ikke vært så aktiv på bloggen i sommer, men jeg kan med hånda på hjertet si at vi har hatt en bra sommer her ute i havgapet. Ikke så mange dager over 20 grader, en dag med 27 grader, ellers en behagelig, lettskya og solrik sommertid...når vi fikk unnagjort mai og juni.

Vi har sluppet plagene resten av landet har hatt, med flom og styrtregn i dagevis,  og uker med null nedbør og tørke. 

Grønnsakene har vært fine, potetene gode og i drivhuset har det vært bra tomatavling og mye paprika. Men agurkplantene led under kaldværet i juni, likeså fikenmodninga. Og chilifruktene smakte paprika! Merkelig, kjøpte nye frø...


Har vært en tur i hagen, og den leverer fortsatt, jeg er særlig glad for hortensiaene mine. Den rosa til h. sto i drivhuset i vinter, og har blomstret siden juli, vet ikke navnet. Den hvite heter Lime Green, skifter farge i løpet av høsten. Den laveste er en Panflora, kjøpt med limfarge, gikk over til hvit, nå er den rødaktig.

Har også en lekker som heter Sundae Fraice, får etter hvert et nydelig rosa skjær.









Høstsedum har jeg mange av, og en stor favoritt er Elsies Gold, som lyser opp i bedet med sine brokete blader. 







Jose Aubergine er en annen favoritt, med mørke blader.




                                            Black Emperor ligner 

Rosene har vært flotte i år, og enda er det noen som leverer. Hadde lagd en stikling for to år siden, som vokste seg stor og fin, og som sto ute i potte i vinter. Huska ikke hva jeg hadde stukket, og var veldig spent og glad, da det viste seg å være Aloha, en av yndlingsrosene mine. Så fin der den står!

En ny bunndekker er veldig søt, og den også er lett å formere. Den heter Sweet Haze. 



Munstead Wood remonterer som bare det, nyplantet i år, håper den vil trives.


Det gjør i hvert fall Rugelda, en ny blomst åpenbarte seg nå nylig, elsker den gulfargen.

Klatrerosa Santana er helt nydelig, med fløyelsrød farge, store blomster og lang blomstring. Fant ei knekt grein i dag, så den får lyse opp inne.



Eplene er helt fri for mark i år, det bugner av rognebær...kanskje vi slippe vårens voldsomme snefall i år?

Det er like greit å ønske alle en fortsatt brukbar høst. Vi har mye som skal gjøres før vi legger ned hageredskapene. Vi beskjærer og luker og tømmer kompostbinger og legger dekke her og der, rydder i grønnsakhagen, der grønnkål og purre skal få stå litt til. Resten skal få litt kompost og gressklipp over seg. Eplene skal plukkes inn og rosene bindes opp. SÅ er det hageferie ei stund! God høst!


 


Viewing all 118 articles
Browse latest View live